Кламер БГ - Бизнес новини: Русия може да спре газа за Украйна

Русия може да спре газа за Украйна

Бизнес

|
Пет, 09 Май 2014г. 13:49ч.
Русия може да спре газа за Украйна

Русия отново заплаши да спре природния газ за Украйна, след като "Газпром" реши да премине на предплатен режим на доставките, а Киев отказва такава схема при сегашните високи цени. Този сценарий бе очакван и лидерите на Г-7 се договориха на срещата си през юни да разпишат "план за реакция при извънредни ситуации", който да съдейства на Украйна през зимата в случай на ограничаване на руските газови доставки.

В същото време европейските страни и САЩ разработват план, който да "неутрализира" заплахата от използване от страна на Владимир Путин на руските доставки на нефт и газ като "оръжие" срещу Украйна и източноевропейските й съседи, съобщава в петък британският в. "Индипендънт".

"Относно възможностите за прекратяване на доставките на газ за Украйна, отчитайки непредсказуемите събития в тази страна, аз не изключвам нищо, ако проблемът с газовата задлъжнялост, която остава от порядъка на 3.5 млрд. долара, не бъде своевременно уреден", каза в петък представителят на ЕС в Брюксел Владимир Чижов.

Думите му идват, след като по-рано през деня енергийният министър на Украйна Юрий Продан заяви, че компанията "Нафтогаз" не може да плаща авансово по новата увеличена цена на руския газ от 485 долара за 1000 куб. м, въведена от "Газпром" от април.

В четвъртък руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че от юни 2014 г. за Украйна се въвежда авансов режим за плащане на газовите доставки. До 16 май "Газпром" ще изготви предварителни разчети за доставките за "Нафтогаз" през юни на базата на обемите, съответстващи на сумата, платена от украинската страна до 31 май, съобщава РИА Новости. Новак предупреди, че ако няма плащания до края на май от страна на Киев, "Газпром" ще намали доставките на газ.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви от своя страна, че Украйна е готова да се издължи на "Газпром" до десет дни, ако цената на суровината бъде върната на нива от 268.5 долара за 1000 куб. м, каквато бяха тарифите за първото тримесечие заради предоставени две отстъпки от страна на Русия. Те обаче отпаднаха след анексирането на Крим от Русия.

По думите на Яценюк, ако се подпише споразумение за продължаване на договора с "Газпром" при старите цени, неговото правителство поема ангажимент да 10 дни да плати целия си газов дълг, включително натрупания от предишния кабинет.

Дългосрочен план за елиминиране на енергийната зависимост от Русия

Тази седмица министрите от Г-7 съгласуваха дългосрочен план за елиминиране на енергийната зависимост на Европа от руски нефт и газ, както и за предотвратяване на възможността енергийната сигурност да се използва като политическа разменна монета от страна на Кремъл, пише "Индипендънт".

Става дума за изграждане на няколко нови терминала за втечнен газ в Европа, снемане на ограниченията в САЩ за износ на шестов газ, както и за инвестиции в нови газопроводи за пренос на газ от Запад на Изток и разширяване на транзитните маршрути от Северна Африка.

Британският енергиен министър Ед Дейви, който представляваше Великобритания на срещата на Г-7 в Рим, заяви пред "Индипендънт", че докато не бъдат предприети съответните действия, "Русия несъмнено ще използва енергията като оръжие", което, по думите му, е "съвършено неприемливо".

Той съобщи, че страните от Г-7 са се договорили да работят за "неутрализиране на заплахата" в дългосрочен план. А в близко време, отбелязва Дейви, за няколко седмици ще бъде съставен план за поддържане на енергийните нужди на Украйна в случай, че Русия спре газовите доставки.

Високопоставени правителствени източници са заявили, че продължаващата криза е "концентрирала умовете, особено в Европа, върху енергийната заплаха и че за пръв път има "ясен консенсус" за предприемане на действия.

В комюникето, прието от министрите на Г-7, се казва, че "диверсификацията на източниците и маршрутите е от съществено значение", както и че "нито една страна не трябва да зависи изцяло от един доставчик" и "енергията не бива да се използва като инструмент за политическа принуда или заплаха за сигурността".

mediapool.bg