Кламер БГ - Бизнес новини: Русия изчисли нов украински газов дълг от 11 млрд. долара

Русия изчисли нов украински газов дълг от 11 млрд. долара

Бизнес

|
Пет, 21 Март 2014г. 16:22ч.
Русия изчисли нов украински газов дълг от 11 млрд. долара

Лидерите на Русия начислиха на Украйна нов газов дълг за 11 млрд. долара, пресмятайки, че точно толкова Москва е надплатила за пребиваването на Черноморския флот в украинската база в Крим, който тези дни бе присъединен към територията на Русия, предаде Ройтерс в петък.

Според подписано през април 2010 г. в Харков споразумение между Украйна и Русия в цената на доставяния от "Газпром" природен газ за "Нафтогаз" се включва отстъпка от 100 долара за 1000 куб. м заради удължаването на престоя на Черноморския флот с 25 години след 2017 г. ,когато изтичаше старото споразумение.

Сега Русия смята да денонсира газовото споразумение от Харков, но смята, че е предоставила аванси за 11 млрд. долара на Украйна по договорената тогава отстъпки и иска да ги върне в хазната си.

"Получи се така, че ние предоставихме облага по енергоносителите веднага след подписването през 2010 г., но направихме това предварително, имайки предвид, че самото продължаване на престоя на флота започва от 2017 г. По този начин ние сме дали авансово тези пари", посочи в петък президентът на Русия Владимир Путин по време на съвещание на Съвета за сигурност, цитиран от правителствения сайт.

Руският премиер Дмитрий Медведев от своя страна предлага да се поиска по съдебен път от Киев връщането на тези средства.

"Украинската държава спести около 11 млрд. долара, а съответно руският бюджет бележи пропуснати ползи в същия размер, затова считам за абсолютно правомерно да се повдигне въпросът за връщането на тези средства по съдебен път", казва Медведев, който също участва в заседанието, посветено на наложените санкции срещу руски чиновници и бизнесмени от страна на САЩ и Европа.

Освен прясно начислените 11 млрд. долара за намиращата се на границата на фалита Украйна, "Газпром" претендира за още около 2 млрд. долара за доставени количества природен газ. Отделно преди смяната на властта в Киев през февруари, Украйна задлъжня към Русия с други 3 млрд. долара, след като Москва купи държавни украински книжа с най0ниския възможен рейтинг. Това стана в рамките на договорката между Путин и сваления украински президент Виктор Янукович, постигната в края на 2013 г.

mediapool.bg