Кламер БГ - Бизнес новини: Русия възкресява темите Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене"

Русия възкресява темите Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене"

Бизнес

|
Ср, 19 Фев 2014г. 13:49ч.
Русия възкресява темите Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене"

Русия възкресява темата за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис, от който България излезе през декември 2011 г., а през март 2013 г. парламентът денонсира на сключеното за проекта междуправителствено споразумение с Москва и Атина.

По думите на руския министър на енергетиката Александър Новак пред руската агенция ИТАР-ТАСС строежът на тръбата ще бъде обсъден на насрочено за 7 и 8 април заседание на руско-българската междуправителствена комисия. В сряда ИТАР-ТАСС публикува и интервю с председателя на българската Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов, който обяснява, че ведомството му е готово до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ "Белене", който също беше спрян през 2012 г.

Българският външен министър Кристиан Вигенин коментира, че не вижда основа за опити за рестартиране на проекта Бургас-Александруполис и да има обсъждане, то ще е само да потвърдим вече заявената от България позиция

По думите на Новак относно Бургас-Александруполис, руската страна обаче изхожда от факта, че "въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа".

"Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане. На 7 и 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която председателствам. Този въпрос ще бъде повдигнат на него", каза руският енергиен министър.

Той посочва, че Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 година предвижда определени условия за излизане от международно споразумение - според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници.

"Към момента няма постигнато взаимно съгласие. Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му", смята Новак. По думите му от проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи, а общо вложените от трите страни инвестиции са 20 млн. евро.

ИТАР-ТАСС акцентира и върху това, че АЯР е готова до дни да одобри проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", по който "Националната електрическа компания" на България и руската "Атомстройекспорт" водят арбитражно дело заради спирането и неплащането на поръчано и изработено оборудване за спрения строеж.

"Оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" от гледна точка на нашата агенция е напълно завършена. Освен наши експерти в това се включиха и експерти от международни организации. Всички оценки са положителни. Готови сме да одобрим проекта", цитира агенцията Костов.

Реално лицензирането на проекта от АЯР бе на финалната права преди решението за спиране на ядрения строеж, а от публикацията не става ясно дали Костов говори по принцип или в конкретен контекст.

Ядреният регулаторен шеф припомня, че проектът "Белене" е бил подложен на добра воля и на стрес-тестовете за безопасността на ядрените централи в Европа, които бяха поискани след аварията в японската АЕЦ "Фукушима". Мисия на Международната агенция за атомна енергия също е оценила тези тестове и проектът получил много висока оценка. "Готови сме до седмица да го одобрим", казва Костов.

"Не предвиждаме решение за рестартиране на проекта "Белене", но не бих коментирал този въпрос, той е в компетенциите на премиера и Министерството на икономиката и енергетиката", коментира в отговор Вигенин. "Ние отстояваме българския интерес, така както го разбираме. Този проект може да бъде реализиран, но при определени условия и не на всяка цена", коментира още външният министър.

Запитан за възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус", председателят на АЯР изразява съмнение, че този проект може да бъде реализиран бързо. "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично", отбелязва Костов.

mediapool.bg