Кламер БГ - Бизнес новини: Румен Овчаров: Токът е по-евтин от необходимото

Румен Овчаров: Токът е по-евтин от необходимото

Бизнес

|
Пон, 19 Май 2014г. 12:15ч.
Румен Овчаров: Токът е по-евтин от необходимото

Цената на тока е по-ниска, отколкото трябва да бъде, коментира в понеделник пред бТВ бившият енергиен министър от правителството на Тройната коалиция Румен Овчаров.

Според него управляващите спешно трябва да приемат стъпки за стабилизиране на енергийния сектор. Сред тях са оптимизиране на плащанията към компаниите, произвеждащи ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Той настоя за проверка на ВЕИ-тата и предоговаряне на контрактите с американските централи, за да се намалят цените за изкупуване.

Овчаров препоръча на държавата да разгледа възможностите на високотехнологичните комбинирани производства на ток. Дори и да бъдат взети всички тези мерки, цената на тока пак трябва да се увеличи, смята бившият министър. Целта е тя да се повиши с по-малко.

Той каза, че към края на миналата година в енергетиката е натрупан дефицит от 3.16 млрд. лева, а ежегодно той нараства с 500-600 млн. лв.

Овчаров коментира, че електроразпределителните предприятия (ЕРП) не са основният виновник за крайната цена на тока. Според него действията на правителството спрямо ЕРП-тата е "криворазбран популизъм, който води до временни конюнктурни печалби".

В петък ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителство за провал на управляващите в енергийния сектор. Тона стана на фона на поредната война на държавата срещу ЕРП-тата и информациите, че държавата приема закони под диктата на Русия, за да заобиколи европейските правила за строежа на газпровода "Южен поток".

Според Румен Овчаров скандалът със "Южен поток" е измислен.

"Първо, във всяко междуправителствено споразумение по такива големи проекти има клауза, според която държавата оказва пълно съдействие при изграждането на проекта, включително институционално, нормативно и така нататък", каза Овчаров и изрази убеждението си, че и по този проект е така.

Той не вижда проблем и с предложенията на руснаците за промени в законодателството. "Ако държавата е поела ангажимент за такова съдействие, кой би могъл да бъде този, който да предложи съответните необходими промени в закони, освен тези, които реално се занимават с проекта или проблема", попита риторично Овчаров.

mediapool.bg