Кламер БГ - Бизнес новини: Рублата отново поевтиня след решението на Крим да се присъедини към Русия

Рублата отново поевтиня след решението на Крим да се присъедини към Русия

Бизнес

|
Четв, 06 Март 2014г. 18:23ч.
Рублата отново поевтиня след решението на Крим да се присъедини към Русия

Курсът на еврото към рублата на Московския валутен пазар в четвъртък отново мина границата от 50 рубли. Към 17.42 часа московско време, тоест към края на борсовия ден, европейската валута поскъпна с близо 50 копейки и стигна 50.05 рубли. Доларът се вдигна с 23 копейки до 36.27 рубли.

Половин час по-късно - към 18.15 часа, борсовите курсове на основните световни валути отстъпиха от тридневния максимум. Еврото спадна малко под 50 рубли - 49.98 рубли, а доларът слезе до 36.19 рубли.

Основните показатели на Московската фондова борса към 18.40 часа московско време спаднаха с повече от един процент. Индексът РТС се сви с 1.54%, а индексът ММВБ - с 1.02%. По време на търговията през деня и двата индекса спадаха с повече от 3% - първоначално инвеститорите реагираха негативно на новината, че парламентът на Киев е поискал автономната република да се присъедини към Русия, а след това разпродажба на акции бе предизвикана от съобщението на американските власти, че ще въведат санкции към някои руски чиновници.

Индексът на Украинската борса UX към края на борсовия ден в четвъртък се понижи с 0.88%. За сравнение - на 4 март по време на търговията индексът UX се вдигна с 9-11% след новината, че Украйна е започнала преговори с МВФ, от който властите разчитат да получат финансова помощ.

Американските фондови индекси в началото на търговията в четвъртък се вдигнаха с 0.3-0.4%. Според Агенция Блумбърг движението нагоре на борсовите индекси е свързано с публикациите с отчета на министерството на труда на САЩ, според които броят на исканията за отпускане на помощи за безработица са намалели до тримесечен минимум. Допълнителна помощ оказа и решението на Европейската централна банка да намали основната лихва до рекордното равнище от 0.25%.

За първи път еврото мина 50 рубли в понеделник на 3 март, след като в събота на 1 март Съветът на федерацията разреши на президента Владимир Путин да вкара войски на територията на Украйна. Опасенията от възможно военно противопоставяне на двете страни доведе до срив на руските борсови индекси - РТС рухна с 12%, а ММВБ - с 11%. На следващия ден и рублата, и пазарът се покачиха, след като на пресконференция Путин обяви, че не вижда необходимост от използване на войски в Украйна.

mediapool.bg