Кламер БГ - Бизнес новини: Робот за прозорци – какво е това?

Робот за прозорци – какво е това?

Бизнес

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 08:17ч.
Робот за прозорци – какво е това?

Робот за прозорци – какво е това?

Повечето хора се изумяват, когато видят за пръв път робот за прозорци. Но, да, той съществува – машина, която се движи бавно по стъклото и оставя след себе си блестяща чистота. Как функционира роботът за прозорци и дали наистина е ефикасен – прочетете по-нататък.

Защо роботът за прозорци не пада от стъклото

Най-любопитното нещо за потребителите е как роботът се закрепя за стъклото. Всъщност за тази цел се използват две различни технологии. Първата включва силен магнит, който се поставя върху противоположната страна на стъклото и така държи почистващия уред. Втората работи чрез устройство вътре в машината, което създава силен вакуум.

Когато роботите за прозорци се появиха за пръв път, по-разпространена беше магнитната технология. Напоследък обаче вакуумната се среща по-често, тъй като качеството на двигателите, които подсигуряват вакуума, става все по-добро.

Все пак и двата вида имат своите предимства и недостатъци. Вакуумният робот за прозорци пада, когато прекъсне засмукването, например ако спре захранването. Той е и малко по-шумен, но пък може да се използва дори по капандури. За да използвате магнитния, трябва да имате достъп до външната страна на стъклото, което невинаги е възможно. Но той пък е по-тих и надежден.

Технология на почистване

Както и да се задържат роботите върху вертикалната повърхност, технологията на почистване на стъклата е една и съща. Те се придвижват чрез колелца или вериги. Оборудвани са с микрофибърни кърпи, които забърсват ефективно стъклото, за да не остават следи от придвижването на робота. Някои кърпи се въртят, за по-добър резултат.

Моделите от по-висок клас предлагат допълнителни функции, които също са полезни – например автоматизирани пръскачки на препарат или планиране на маршрути, за да е сигурно, че всеки сантиметър от стъклото ще е добре почистен.

Някои модели предлагат възможност за избор на различни режими на почистване, други могат да бъдат насочвани с дистанционно управление или през смартфон.

Как да използвате робот за почистване на прозорци

Разбира се, важно е да прочетете указанията на производителя. Но като цяло не е особено трудно да използвате робота. Ето някои важни стъпки, които да следвате.

Проверете дали кърпите са добре почистени. Ако е нужно да сложите препарат, направете го. Уверете се, че захранващият кабел е включен на подходящо място и ще позволи на уреда да достигне и до най-отдалечените места на стъклото без проблем. В противен случай рискувате роботът да падне. Ако имате модел с батерии, проверете дали са добре заредени.

Поставете робота плътно на стъклото, натиснете бутона за включване и го задръжте няколко секунди, за да може уредът да се прикрепи. Повечето модели издават звуков или светлинен сигнал, когато са готови. След това роботът ще започне да пълзи по прозореца и вече може да го пуснете.

След използване на робота не пропускайте да изперете или подмените кърпите, за да са готови за следващото почистване.

За кого е подходящ роботът

Такъв робот често се използва от собственици на малки офиси, които с удоволствие биха си спестили разходите за почистване. Той е перфектен избор и за големи офиси, за поддръжката на перфектно чисти стъкла.

Разбира се, робот за прозорци може да си вземете и за вкъщи. С такъв автоматичен помощник ще усетите огромно облекчение, ако живеете на по-горен етаж, имате страх от високото или просто предпочитате да не губите времето си в почистване.

mediapool.bg