Кламер БГ - Бизнес новини: Риск от загуба на 600 млн. лв. по програма "Регионално развитие"

Риск от загуба на 600 млн. лв. по програма "Регионално развитие"

Бизнес

|
Вт, 27 Май 2014г. 20:09ч.
Риск от загуба на 600 млн. лв. по програма "Регионално развитие"

Оперативна програма "Регионално развитие" е заплашена от загуба на 612 млн. лв., заради седем високо рискови проекта. Това става ясно от доклад на Министерството на регионалното развитие до парламентарната комисия по еврофондовете, който предстои да бъде разгледан в сряда. Mediapool разполага с документа.

Причината за забавянето на проектите са свързани основно с провеждането на обществените поръчки, както и проблеми с отчуждения и археологически разкопки.

Друг сериозен проблем е качеството на направените инвестиции, т.нар. устойчивост на проектите. Според европейските правила новите или обновени обекти с европейски средства трябва да останат във вида, в който са пуснати, и да могат да се ползват през следващите пет години по предназначение. Направените проверки обаче показват, че има редица случаи, при които това не се изпълнява. За това са наложени финансови санкции на общините и съответните министерства, които са основни бенефициенти по програмата.

Северна скоростна тангента

Високо рисковите проекти са общо седем, като най-голям е проблемът с изграждането на Северната скоростна тангента с бюджет от 234 млн. лв. Първоначално тя беше в програма "Транспорт", но в края на миналата година беше прехвърлена към "Регионално развитие" с цел да се спасят от загуба европейски средства по програмата по правилото n+2 за автоматично освобождаване в края на годината.

Реалният риск за изпълнението на проекта е заради продължаващите отчуждения, е посочено в доклада на регионалното министерство. До проблема се стигна след като държавата оцени за жълти стотинки имотите на хората в софийските квартали, през които минава пътят с магистрални габарити.

Отделно все още не са направени археологическите проучвания на трасето, като най-вероятно ще се наложи да се строи и проучва едновременно, така както се прави в момента на магистрала "Струма".

Съгласно договора, строежът на 17-километровата отсечка, която ще свързва магистрала "Люлин" с "Тракия" и "Хемус", трябва да започне в средата на юли 2014 г., а изпълнението й да приключи най-късно през октомври 2015 г., е посочено в доклада.

Заради нехайство Министерството на културата губи над 45 млн. лв.

Като високо рискови в доклада се оценяват и два проекта, изпълнявани от Министерството на културата, за които алармира ГЕРБ във вторник. Според изнесеното в доклада на регионалното министерство, трябва да се случи чудо, за да може те да бъдат завършени до октомври 2015 г.

Единият е за изграждането на Националния музеен комплекс, наречен от предишния културен министър Вежди Рашидов българския Лувър с бюджет от 27.2 млн. лв. Проектът е замразен от 26 юли 2013 г., защото наследникът му Петър Стоянович по негови думи не знае с какво да го напълни.

Според доклада културното министерство е направило преработка на проекта, като тепърва предстои да обяви обществена поръчка за довършването му. Това поставя под риск изпълнението му.

Другият високо рисков проект на културното министерство е "Античен културно комуникационен комплекс "Сердика" за 15.8 млн. лв. Той предвижда поставяне на стъклен купол над разкопките между Министерски съвет и президентството.

Проектът беше прекратен заради надвишаване на прогнозната стойност и обжалване. Направено е препроектиране, като проектът все още се съгласува с Националния институт на паметниците на културата и след това ще бъде обявена обществена поръчка.

Обновяването на две онкоболници също проблемно

Министерството на здравеопазването също има два рискови проекта за обновление на две онкоболници. Единият е за разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение на онкологията в София за 21.3 млн. лв. По него все още не е избран изпълнител.

Другият е създаване на високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологични заболявания в болница "д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. При него процедурата за избор на изпълнител е прекратена заради обжалване и не е обявена повторно. Причината е прецизиране на количествено стойностните сметки, като не е ясно кога ще бъде пусната нова обществена поръчка.

София и Варна с проблеми в градския транспорт

Проектите на Столична община и на Варна за интегриран градски транспорт също са оценени като високо рискови.

При проекта на Варна, който е за над 114 млн. лв., все още не е обявена обществена поръчка по една от мерките. Докато проблемът на София е свързан с изграждането на новото трамвайно трасе през Семинарията. Столичният проект е за близо 98 млн. лв.

mediapool.bg