Кламер БГ - Бизнес новини: Решението за лицензите на доставчиците на ток отложено

Решението за лицензите на доставчиците на ток отложено

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 14:36ч.
Решението за лицензите на доставчиците на ток отложено

Окончателното решение за отнемането на лицензите на тримата доставчика на електроенергия у нас ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" заради прихванати плащания от "Националната електрическа

компания" (НЕК) бе отложено за 28 април. Това бе решено в понеделник на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което за пръв път в историята на регулатора присъстваха посланиците на Австрия, Чехия и Испания, а посолствата на Франция, Германия и Италия бяха изпратили свои представители.

В същото време до заседанието не бяха допуснати представители на слънчевите електроцентрали, заради чието присъединяване и преференциално изкупуване на енергията им се натрупа дефицитът от близо 500 млн. лв. в НЕК, която не плаща на електроснабдителните дружества и те от своя страна започнаха да прихващат дължимите им суми от собствените плащания към НЕК. Заради това и в момента НЕК претендира за над 347 млн. лв. дължими от "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ България Електро" и "Енерго-Про Продажби", което стана причина миналия месец ДКЕВР да открие процедура по отнемане лицензите на трите предприятия.

Доставчиците на ток за пореден път обявиха, че липсват законови основания за отнемане на лицензите им, отрекоха отправените към тях обвинения, обявиха прихващанията за нормална търговска практика и обвиниха регулатора, че се намесва в чисто търговски спор, който по същество е породен именно от действията на ДКЕВР.

При откриването на заседанието председателят на комисията Боян Боев обяви, че преди два дни от НЕК да предоставили нови доказателства и обстоятелства за изясняване на ситуацията с неплатените суми от страна на трите електроснабдителни дружества. Това налагало удължаване на процедурата, за да може от своя страна ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да се запознаят с новите данни, да представят насрещни доказателства и да защитят своята теза.

Представителите на трите дружества обявиха, че ще сторят това. Според техните представители, ДКЕВР има право да взема становища само при административни нарушения, каквито в случая липсват, а е налице търговски спор.

По думите на изпълнителния директор на "ЧЕЗ България Електро" Кремена Стоянова не са състоятелни твърденията на НЕК, че не са и плащани фактури, при положение, че дружеството било платила на държавната компания 35 млн. лв. Тя припомни, че ДКЕВР е отказала да даде становище на ЧЕЗ по искано от дружеството разрешение за теглене на кредит. В същото време регулаторът изключително бързо се задейства по искания на НЕК за уреждане на въпроса с неплатените сметки на електроснабдителите.

"Предоставихме 2 писмени становища на ДКЕВР по повод прихващането на взаимните задължения между "Енерго-Про" и НЕК", каза управителят на доставчика за североизточна България Стефан Абаджиев. "Нашето становище е, че "Енерго-Про" изпълнява дейността си законосъобразно и всички наши действия бяха премислени и юридически обосновани", заяви той. По думите му, ако дружеството му е извършило прихващането, е щяло да изпадне в неплатежоспособност и да застраши снабдяването с електроенергия в обслужвания от него регион.

"Считаме, че решението за откриване на процедурата за отнемане на лиценза трябва да бъде прекратено", добави Абаджиев.

Изпълнителният директор на НЕК Екатерина Евстатиева обаче определи прихващанията на задължения но НЕК от плащанията на снабдителите към нея като отпаднала методика, а лишаването на държавната компания от парични средства правело невъзможно разплащането й с производителите по веригата.

"Ние от ЕВН не приемаме да бъдем упреквани за състоянието на НЕК, защото конкретният дефицит, за който сме упреквани, е в резултат на дългосрочната държавна политика за насърчаване на зелената енергия", зави регионалният мениджър на ЕВН Йорк Золфелнер. Той призова държавата да създаде подходящ механизъм за финансирането на собствените й политики.

"Дефицитът за ЕВН е бил 248.6 млн. лв. още през месец юни 2013 г., а държавата е предложила механизъм за компенсиране на ВЕИ-производителите във основа на това, че всички приходи и разходи се събират от НЕК. По този начин НЕК винаги е била отговорна да предложи размера на добавките, а ДКЕВР - отговорна за осигуряване на приходи в достатъчен размер", заяви Золфелнер. ЕВН е по средата – между производителите на ВЕИ и потребителите, но няма възможност да влияе, добави той.

"През 2012 г. бяха взети някои неуместни и спорни регулаторни решения – методиката за компенсацията, а в същото време през последните 2 години ДКЕВР не е успяла да вземе мерки за насърчаването на ВЕИ политиката", каза Золфелнер и припомни, че дружеството му е изпратило над сто писма по проблема до отговорните институции, но никоя от тях не се е ангажирала с мерки за решаването му.

"Отнемането на лицензи няма да помогне за покриването на съществуващите дефицити. С или без ЕВН, този дефицит в системата остава", заяви още представителят на ЕВН. Финансовата сигурност на НЕК не трябва да бъде за сметка на сигурността на крайните потребители и регионалното снабдяване, смята той.

Илина Стефанова от ЕВН допълни, че при започване на процедура за отнемане на лицензията не е цитирано конкретно нарушение на дружеството, заради което и се предприема най-тежката санкция. Освен това не може за едно и също нарушение да се прилага и наказателна санкция от 1 млн. лв. и в същото време да се започва процедура по отнемане на лицензията, допълни Стефанова.

mediapool.bg