Кламер БГ - Бизнес новини: Реформаторският блок предрече санкции от Брюксел заради "Южен поток"

Реформаторският блок предрече санкции от Брюксел заради "Южен поток"

Бизнес

|
Пон, 10 Март 2014г. 14:38ч.
Реформаторският блок предрече санкции от Брюксел заради "Южен поток"

Реформаторският блок прогнозира, че Европейската комисия ще наложи санкции на България, ако страната ни продължава да подкопава общата европейска енергийна политика с действията си по газопровода "Южен поток". От дясноцентристката коалиция съобщиха в понеделник, че ще информират еврокомисаря по енергетиката и ресорната комисия в Европейския парламент за внесения през миналата седмица законопроект, който засяга руската тръба.

Предложенията за промени в Закона за енергетиката бяха внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков през миналата седмица. Според редица анализаторите целта е да се заобиколят европейските директиви по отношение на "Южен поток" и така да се ускори неговото реализиране. Целта на промените е "Южен поток" да се вмести в понятието интерконектор, което би облекчило процедурите за неговото одобрение.

"Това е тежък удар върху общата европейска енергийна политика. Сега е ясно за всички (в Брюксел), че при управлението на БСП, ДПС и "Атака" България винаги е готова да защитава руския интерес вместо европейския и този на българските граждани", коментира евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

Според него българските власти могат да очакват мигновена реакция от Брюксел по повод подготвените промени за нуждите на "Южен поток".

"Може да се стигне до предупреждения за спиране на фондове. България обаче дава знак, че е слабото звено в усилията на ЕС за изграждане на обща енергийна политика", допълни Малинов. Според Мартин Димитров става дума за "пълна подмяна на идеята за членството на България в ЕС".

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че България има полза от общата европейска енергийна политика, защото тя би довела до много по-ниски цени на синьото гориво. Той припомни, че в момента Германия получава газ от Русия на цени, които са два пъти по-ниски от тези, които плаща "Булгаргаз".

"Слагането на прът в колелата на общата енергийна политика означава, че България ще продължава да плаща за скъп газ", обясни Кънев. Той допълни, че по време на срещата на Европейската народна партия в Дъблин германският канцлер Ангела Меркел е подкрепила идеята за обща енергийна политика на ЕС, което е "добра новина" за България.

"Реиндустриализацията няма как да се постигне с изсипването на пари във фалирали предприятия. Реиндустриализацията обаче може да се постигне чрез постигане на по-ниски цени на ресурсите за българския бизнес", каза Кънев.

Мартин Димитров определи идеите на правителство за съживяването на "Кремиковци" и "Химко" като даване на нов живот на плана "Виденов". "Това вече е правено от Жан Виденов и Румен Гечев. Похарчени бяха стотици милиони левове на данъкоплатците. Резултатът бе национална катастрофа", каза Димитров.

mediapool.bg