Кламер БГ - Бизнес новини: "Рено" с цел всички продажби в Европа да са на електромобили през 2030 г.

"Рено" с цел всички продажби в Европа да са на електромобили през 2030 г.

Бизнес

|
Четв, 13 Ян 2022г. 19:37ч.
"Рено" с цел всички продажби в Европа да са на електромобили през 2030 г.

Френският автомобилостроител "Рено" (Renault) вече си е поставил за цел не 90 на сто, а 100 процента от продажбите му в Европа да бъдат на електромобили през 2030 година, съобщи генералният директор на групата Лука де Мео, цитиран от Франс прес и БТА в четвъртък.

Лука де Мео каза това пред журналисти година, след като представи плана си "Ренолюция" ("Renaulution").

Марката "Рено", която е начело на електрификацията на групата, пуска тази година компактен електрически модел "Меган" (Mеgane), а скоро ще се появи и модерна версия на малкото "Рено 5" (Renault 5), произведени в Северна Франция.

Ще последва и "Дачия" (Dacia), а нейната електрификация ще бъде в съответствие с позицията ни да не увеличаваме цените, подчерта Де Мео.

Проблемите с доставките на полупроводници ще продължат и през 2022 година, но положението ще бъде най-тежко през първите шест месеца, изтъкна ръководителят на компанията. Той потвърди прогнозите, че 500 000 автомобила няма да бъдат произведени заради недостига.

Групата обаче е успяла да намали твърдите си разходи с 2 милиарда евро годишно, с повече от година по-рано от планираното.

През 2020 година групата претърпя рекордна загуба от 8 милиарда евро, припомня Ройтерс. Тя ще публикува резултатите си на 18 февруари.

mediapool.bg