Кламер БГ - Бизнес новини: Ремонтът на трите виадукта на "Тракия" и "Хемус" приключва в края на годината

Ремонтът на трите виадукта на "Тракия" и "Хемус" приключва в края на годината

Бизнес

|
Пет, 21 Март 2014г. 16:25ч.
Ремонтът на трите виадукта на "Тракия" и "Хемус" приключва в края на годината

Ремонтът на трите виадукта на магистралите "Тракия" и "Хемус" ще приключи до края на годината. Това обеща министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която провери на място ремонта на моста при 67-ми километър на магистрала "Тракия" край село Церево.

Ремонтът на едното пътно платно в посока от София към Пловдив на този виадукт ще приключи до края на май, каза Десислава Терзиева. По думите й след това ще започне ремонтът в другото платно на виадукта в посока от Пловдив към София.

За облекчаване на движението в участъка камионите над 12 тона, пътуващи в посока към София, се отклоняват от Пловдив към Карлово и пътуват по Подбалканския път към столицата.

Австрийската "Порр" прави ремонта на виадукта край село Церево на магистрала "Тракия" срещу 7.24 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор се изпълнява от сдружение "Виадукти 2012" срещу 18 450 лв.

Ремонтът на виадукта "Вършилата" на 61-и километър на магистрала "Тракия" се изпълнява от сдружение "Геострой-Мостремонт 97-Пътстрой 92" за 6 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор е на "Рутекс" срещу 14 850 лв. без ДДС.

Най-скъпият ремонт е на виадукта "Бебреш" на 30-ия километър на магистрала "Хемус". Той се осъществява от "ГБС Инфраструктурно строителство" за близо 13 млн. лв. с ДДС. "Пътинвест-инженеринг" ще упражнява строителния надзор, като стойността на договора с тях е 24 894 лв. без ДДС.

Фирмите, които ремонтират пътя, са длъжни да осигурят нормално преминаване на магистралите в часовете на засилен трафик, каза Стефан Чайков, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура".

Плановете на регионалното министерство са през тази година да започне и рехабилитация на магистрала "Тракия" в участъка от Пазарджик до Пловдив. В момента текат процедурите за избор на изпълнители. Обявени са два търга, защото участъкът е разделен на две като срокът за подаване на документите по единия изтича на 7 април, а по другия на 14 април.

Прогнозната стойност на обекта е 100 млн. лв., като се очертава това да бъде най-големият търг за тази година.

На магистрала "Хемус" засега не се предвижда сериозен ремонт, каза Терзиева.

mediapool.bg