Кламер БГ - Бизнес новини: Ремонтът на Зимния дворец започва с 35 млн. лв.

Ремонтът на Зимния дворец започва с 35 млн. лв.

Бизнес

|
Четв, 27 Фев 2014г. 18:18ч.
Ремонтът на Зимния дворец започва с 35 млн. лв.

Министерството на младежта и спорта планира да започне ремонта на Зимния дворец в София през тази година.

За целта с решение на правителството от 26 февруари беше дадено съгласие за увеличаване на капитала на дружеството "Академика 2011" чрез емитиране на 35 милиона нови акции с номинална стойност от 1 лв.

За придобиването на тези акции правителството предостави 35 млн. лева на Министерството на младежта и спорта, което е принципал на търговското дружество.

"Академика 2011" ще използва средствата за реконструкцията и модернизацията на Зимния дворец на спорта в София, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

За реконструкцията на двореца ще са необходими общо 50 млн. лв., по данни на спортното министерство. Останалите 15 млн. лв. се очаква да бъдат получени през следващата година.

Министерството на спорта все още не е представило официално проекта за реконструкция на спортната зала.

Още в първия си месец като министър на спорта Марияна Георгиева обяви, че започва спешна реконструкция на Зимния дворец заради международни състезания през зимата, като споменаваната тогава сума беше 50 млн. лв.

Ръководството на "Академика 2011" беше сменено три пъти от встъпването в длъжност на Георгиева досега, като в момента изпълнителен директор е Цвятко Начев.

Освен за Зимния дворец правителството отпусна още 3.6 млн. лв. за ремонта на две спортни училища. Едното е "Георги Бенковски" в Плевен, а другото е "Васил Левски" в Пловдив.

За двете училища вече бяха отпуснати 3 млн. лв. за ремонт миналата година. Има избрана и фирма изпълнител - "Еко-Танк-инженеринг" ООД. Компанията единствена беше допусната до отварянето на ценовите оферти, след като се оказа, че документацията на всички останали кандидати има пропуски.

mediapool.bg