Кламер БГ - Бизнес новини: Реконструкцията на Женския пазар в столицата приключва до началото на август

Реконструкцията на Женския пазар в столицата приключва до началото на август

Бизнес

|
Пон, 09 Юни 2014г. 16:59ч.
Реконструкцията на Женския пазар в столицата приключва до началото на август

Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август, съобщи в понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ремонтът струва 8.2 млн. лв., осигурени по инициативата "Джесика" на ЕС, 20 на сто от средствата са предоставени от общинската фирма "Пазари Възраждане" ЕАД. Това е първият проект за града, осъществен заедно с Фонда за устойчиво градско развитие на София.

Столичният кмет посочи, че най-трудната част на ремонта на Женския пазар е била подмяната на ВиК мрежата - една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век. В момента се правят уличните настилки, довършват се 90-те павилиони от метал и дърво, поставят се камери за видеонаблюдение.

Новост ще бъдат специалните подземни контейнери за отпадъци - 12 с големина 1 куб. м и 4 контейнери с вместимост 3 куб. м за органични отпадъци. Подобни контейнери за боклук се слагат и на пешеходната зона на бул. "Витоша", съобщи още Фандъкова. Тя допълни, че е разговаряла с главния секретар на МВР за увеличаване на полицейското присъствие в района.

Според столичния кмет Женският пазар има потенциал да се превърне в изключително интересно място благодарение на атмосферата, създавана от сградите наоколо, строени в началото на ХХ век. Много от тях обаче представляват опасност и трябва да бъдат ремонтирани от собствениците, за което общината е издала предписания, каза кметът.

По същия повод кметът на район Възраждане Савина Савова съобщи, че до 10 000 лева глоба заплашва собствениците на къщите около пазара, които са получили предписание да обновят фасадите. Две стари и опасни постройки трябва да бъдат разрушени, посочи тя.

"За 10 сгради са издадени визи за проектиране от главния архитект на района. За две сгради са издадени заповеди за премахване, имаме две сгради, които към момента са с готови проекти, тези сгради са паметници на културата. Предстои тяхното изпълнение", каза тя и допълни, че районната администрация продължава да работи с предписания.

"Очакваме, разбира се, подкрепа и взаимодействие от страна на собствениците. И в техен интерес е сградите да бъдат безопасни и да бъдат естетизирани", допълни Савина Савова.

mediapool.bg