Кламер БГ - Бизнес новини: Регулаторът утвърди новото поевтиняване на тока от януари

Регулаторът утвърди новото поевтиняване на тока от януари

Бизнес

|
Пон, 30 Дек 2013г. 17:55ч.
Регулаторът утвърди новото поевтиняване на тока от януари

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе окончателното си решение за намаляването на цените на тока за бита от началото на 2014 г., като поевтиняването на дневната тарифа ще е нищожно – около 1 процент, по-сериозно ще е намаляването на стойността на нощната енергия, което ще е около 10 на сто.

Свалянето на крайната цена на електроенергията за домакинствата ще е за сметка на орязването на цените, на които топлофикациите продават произведения по комбиниран начин ток, намаляването на стойността на тарифите за разполагаемост на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бободло", свиване на цената на енергията от ТЕЦ "Варна" и наполовина по-ниската такса за пренос на енергията през мрежата на "Електроенергийния системен оператор". В решението на ДКЕВР не е упоменато изрично дали са намалени технологичните разходи на електроразпределителните предприятия с нови 2 процента, което би ги свалило само за една година от 15 на сто на 8 процента и от което най-силно негодуваха представители на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про".

Така, според решението на ДКЕВР, от 1 януари следващата година ЧЕЗ ще продава дневната си енергия на бита за 0.14949 лв за киловатчас без ДДС, а нощната за 0.08508 лв. В Западна България клиентите ще продължат да плащат най-ниските цени на ток в страната. Досега те даваха по 0.15085 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.09458 лв./кВтч за нощна без ДДС.

Вече абонатите на ЕВН ще плащат за дневния ток 0.15327 лв./кВтч без ДДС и 0.08676 лв. за нощна енергия. Досега цените в Югоизточна България бяха 0.15469 лв./кВтч без ДДС денем и 0.09643 лв./кВтч без ДДС нощем.

Цените на "Енерго-Про" стават 0.15958 лв./кВтв без ДДС за дневния ток и 0.08862 лв. за нощния. Домакинствата в Североизточна България досега плащаха за дневен ток 0.16101 лв./кВтч и нощем – 0.09853 лв./кВтч без ДДС.

Заради промяната в цените ще има извънредно отчитане на електромерите, а в следващите си сметки потребителите ще има два отчетени периода - по стари и по нови цени.

Това е третото поред намаляване на цената на тока. Извънредно от 1 март 2014 г. бе реализирано 5 процента орязване на тарифите, което бе подготвено от междувременно подалото си оставката правителство на ГЕРБ. След това, за да може и кабинетът на Пламен Орешарски да осъществи поевтиняване на тока, законово бе удължен с месец регулаторният период и от началото на август ДКЕВР прие още едно поевтиняване средно с 4.5 на сто за страната. Сегашното намаляване е по-сериозно в частта на нощната тарифа, но от електроразпределителните предприятия изчислиха, че при запазване на структурата на потребление сметките за домакинствата ще паднат само с около процент. Това бе определено от лидера на ГЕРБ като в рамките на статистическата грешка при отчитането на потреблението от електромерите.

Любопитна подробност е, че и трите поевтинявания бяха решени от различни състави и председатели на енергийния регулатор, където начело за една година се изредиха петима шефове. Мартенското сваляне на цената бе решено под председателството на временния шеф на комисията Андон Роков, който наследи останалата само няколко дни на поста Юлияна Иванова, назначена от ГЕРБ след отстраняването на Ангел Семерджиев. Августовското стана при Анжела Тонева, сложена на поста от кабинета на Орешарски, но подала оставка в началото на декември. Наследилият я Боян Боев успя за около седмица да открие резерви за сегашното намаление на цената на тока.

Решението на ДКЕВР може зда се обжалба в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, което електроразпределителните дружества вече заявиха, че ще направят.

Досегашната практика от обжалването на цените на ток, парно или природен газ обаче не е обнадеждаваща за компаниите, тъй като разглеждането на делата се проточва, при връщане на цените ДКЕВР излиза с постановления, които потвърждават отменените тарифи, а междувременно идва нов ценови период и нещата продължават по същия начин.