Кламер БГ - Бизнес новини: Регулаторът подхваща и цените на водата

Регулаторът подхваща и цените на водата

Бизнес

|
Четв, 30 Ян 2014г. 16:56ч.
Регулаторът подхваща и цените на водата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала анализ на всички ВиК-оператори, който се очаква да е готов до две седмици и на чиято база, заедно със задължителните двугодишни бизнес планове на дружествата, ще се решава за промени в цените на водата в различните региони. Това стана ясно от думите на председателя на регулаторния орган Боян Боев през журналисти след заседание на комисията в четвъртък.

До началото на март всички водоснабдителни и канализационни дружества са длъжни да представят бизнес програмите си за тази и следващата година, които да бъдат одобрени от ДКЕВР и според признатите им разходи и инвестиции е възможно да има промени в тарифите.

Дали ще има поскъпване или поевтиняване на водата е рано да се каже, посочи Боев, но увери, че комисията ще промени и общите условия на ВиК-ата, след като в момента е в процедура по одобрение на общите условия на електроразпределителните дружества и на столичната топлофикация, която обаче реши да оттегли своите предложения за промени.

Независимо от това ДКЕВР била решена да промени правата и задълженията на "Топлофикация-София" и на клиентите й заради очакваните промени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване.

За мен е важно, когато има готовност, да приемем общите условия на "Топлофикация София", защото изменението в закона ще отнеме по-дълъг период от време и няма как ние да стоим и да тупкаме топката, коментира Боев. Ако законът бъде променен така, че това би повлияло върху общите условия, ДКЕВР веднага ще направи процедура да бъдат изменени и те, заяви регулаторният шеф.

mediapool.bg