Кламер БГ - Бизнес новини: Регламентират се стажантските договори и облекчения за наемащите ги фирми

Регламентират се стажантските договори и облекчения за наемащите ги фирми

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 18:11ч.
Регламентират се стажантските договори и облекчения за наемащите ги фирми

Правителството одобри в сряда предложените промени в Кодекса на труда, които трябва да въведат законова регулация за стажантските договори и да намалят административната тежест върху бизнеса при наемането на младежи на първа работа.

В новите текстове договорът за стажуване е очертан като особен вид договор, подпомагащ прехода от образование и обучение към устойчива и качествена заетост, обясниха от правителствения пресцентър.

Предложените текстове ще позволят на работодателите да сключват трудов договор с условие за стажуване с младежи до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование, но без трудов стаж или професионален опит по специалността.

Такъв договор ще може да се сключва обаче само веднъж за съответното лице за срок от шест месеца до една година. От правителствената пресслужба увериха, че младежите ще се наемат да стажуват на длъжности, съобразени с тяхната квалификация, за да могат да усвояват практически умения Стажовете ще се водят от наставници, чиито отношенията с работодателя ще се уреждат в допълнително споразумение към трудовия договор.

След приключване на стажа, работодателят ще бъде длъжен в двуседмичен срок да издава препоръка на младежите, която да удостоверява новопридобитите им умения.

За да се улеснят частните работодатели, се предвижда те вече да отчитат пред Инспекцията по труда положения от служителите им извънреден труд през календарната година само веднъж годишно. Досега отчетите се правеха на всяко полугодие. Ако промените бъдат одобрени и от парламента, извънредният труд ще се докладва всяка година до края на януари.

Вероятно ще отпадне и задължението да се поддържат ревизионни книги в предприятията, техните поделения, обекти, работни площадки и др. В момента работодателите са длъжни да водят такава документация, за да гарантират контрола върху трудовото законодателство.

Друга от предложените промени дава правомощие на Главната инспекция по труда да издава задължителни предписания на работодателите да заличават уведомления за сключени договори, ако установят, че наетите по документи лица в действителност не са техни служители.

Ако работодателят не се съобрази с издаденото предписание в срок или не бъде открит адресът на управление, инспекцията по труда ще иска от НАП служебно заличаване на уведомлението за сключен договор.

От Министерския съвет обясниха, че през последните години са били засечени голям брой такива фиктивни договори. Съображенията на кабинета са, че тези промени ще защитават правата и интересите на работниците и служителите.

mediapool.bg