Кламер БГ - Бизнес новини: Регионалното министерство обеща за започне да строи два язовира

Регионалното министерство обеща за започне да строи два язовира

Бизнес

|
Вт, 18 Март 2014г. 15:51ч.
Регионалното министерство обеща за започне да строи два язовира

В бюджета за тази година са осигурени 23 млн. лв. за проектиране и строителство на четири язовира. Така ще може да започне изграждането на язовирите "Пловдивци" и "Луда Яна", рехабилитацията на язовир "Студена" и проектирането на язовир "Нейковци", заедно с пречиствателна станция за питейни води, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Все още обаче няма избран строител за нито един от язовирите и не е ясно как строителството им ще започне през тази година. Това става ясно от страницата на проекта, който се изпълнява със заем от Световната банка.

Междувременно във вторник беше подписан договор със фирма Stucky за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект и тръжна документация за избор на изпълнител, който да завърши язовир "Нейковци".

Срокът на договора е 15 месеца, а стойността му е 1.25 млн. евро с ДДС.

Очакванията са проектирането на съоръжението да завърши до юни 2015 г. Тогава ще стане ясна и индикативната стойност за доизграждането на язовира, заедно с пречиствателната станция и деривациите. "Тогава ще можем да направим план и как да процедираме със строителната дейност", каза министър Терзиева. Тя се надява строителството на обекта да започне през 2016 г.

Проектирането на язовир "Нейковци" е договорено преди две години. По времето на Росен Плевнелиев, когато беше регионален министър, обаче беше спряна работата по всичкси ВиК проекти поради липса на съфинансиране от страна на държавния бюджет.

mediapool.bg