Кламер БГ - Бизнес новини: Регионалното депо на Благоевград получи зелена светлина за изграждането му

Регионалното депо на Благоевград получи зелена светлина за изграждането му

Бизнес

|
Вт, 07 Ян 2014г. 14:01ч.
Регионалното депо на Благоевград получи зелена светлина за изграждането му

Министерството на околната среда и водите е дало зелена светлина за изграждането на регионалното депо за отпадъци на Благоевград, след като е дало положителна оценка на доклада за въздействие върху околната среда, съобщиха от общинската управа.

Проектът е от изключителна важност за пет общини – Благоевград, Симитли, Рила, Бобошево и Кочериново, които ще го ползват. В момента те плащат санкции заради липсата на регионално депо, което да отговаря на европейските изисквания.

Петте общини ще ползват депото в село Бучино, което ще се разшири и модернизира. Прогнозната стойност на обекта е 28.5 млн. лв., като финансирането ще дойде от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е на подчинение на Министерството на околната среда.

Плановете са строителството на съоръжението да започне през тази година. Проектът включва разширяване на съществуващото депо, изграждане на съоръжения за предварително третиране на отпадъци - сепарираща система, площадка за компостиране и обходен път, по който да се движат само сметоизвозващи машини.

Заради липсата на депо, което да отговаря на евростандартите, от четири години благоевградчани плащат отчисления за всеки тон отпадъци годишно. В момента таксата е 34 лева за всеки тон. Годишно Благоевград изхвърля около 35 000 тона смет, което означава, че отчисленията от общинския към държавния бюджет надхвърлят 800 000 лева.

"Обикновените хора не усещат директно върху гърба си тези санкции, защото такса смет не се повишава, но те са за сметка на общинския бюджет. Това означава, че вместо парите да отидат за асфалтиране на улици и нови детски градини, данъците на благоевградчани изтичат за плащане на санкции", се казва в съобщението на община Благоевград.

В него е посочено, че за 2015 г. санкцията ще нарасне на 44 лева за тон отпадъци, ако общините не изпълнят европейските изисквания.

Реализацията на проекта означава, че тези финансови тежести ще отпаднат, а спестеният паричен ресурс ще се насочи към други важни дейности за благоустрояването на града, е посочено в съобщението.

Заради липсата на 23 регионални депа в момента тече наказателна процедура срещу страната ни от Европейския съюз. В случай, че депата не бъдат изградени, докато тече процедурата, страната ни е заплашена от плащането на санкции за хиляди евро всеки ден.

mediapool.bg