Кламер БГ - Бизнес новини: Регионалното депо във Велико Търново получи над 30 млн. лв. еврофинансиране

Регионалното депо във Велико Търново получи над 30 млн. лв. еврофинансиране

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 19:41ч.
Регионалното депо във Велико Търново получи над 30 млн. лв. еврофинансиране

Над 30.6 млн. лв. безвъзмездна европейска помощ ще получат шест общини за изграждане на регионалната система за отпадъци във Велико Търново. Финансирането е по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), а договорът беше подписан в сряда. Това е последният обект по ОПОС, който получава финансиране през изминалия програмен период 2007-2013 г.

Регионалното депо ще обслужва шест общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица. Отпуснатите средства са по-малко от първоначално планираните 54 млн. лв.

"Мъчително дълго се подготвяше проектът. Наистина в последния момент беше одобрен - в края на миналата година, в последните дни. Надявам се той да е от успешните проекти", каза министърът на екологията Искра Михайлова.

"Изключително съм радостен, че тази сага за депото приключи", каза кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той посочи, че този проект е започнал през 1998 г, а през 2004 г. се създава и сдружение "За чисти селища". Според Панов със завършването на проекта през 2015 г. населените места в региона ще станат "по-добро място за живеене и за инвестиции".

"Този проект е жизнено важен за нашия регион и нашите общини. С пълната подкрепа на Министерството на околната среда и водите се надяваме от последни да станем първи и бързо да се включим в сроковете на изпълнение", каза кметът на Горна Оряховица.

Проектът включва изграждане на първа клетка за депониране с капацитет за 173 776 хил. тона отпадъци годишно. Ще бъде изградена и инсталация за механично третиране на отпадъците с капацитет 50 хил. тона годишно, както и за компостиране с капацитет от 28 хил. тона годишно. Общият капацитет на депото ще бъде 673 359 тона годишно и ще обслужва около 175 хиляди души от 279 населени места.

mediapool.bg