Кламер БГ - Бизнес новини: Революция сред лондонските портфейли: индусите изтласкаха руснаците

Революция сред лондонските портфейли: индусите изтласкаха руснаците

Бизнес

|
Вт, 13 Май 2014г. 17:40ч.
Революция сред лондонските портфейли: индусите изтласкаха руснаците

Руснаците отстъпват, индусите набират сили. Географията на богатствата в лондонското Сити възпроизвежда промените, които се случват в света, пише Луиджи Грасия в статия, публикувана във вестник "Ла Стампа".

"Икономическите санкции срещу руските олигарси заради украинската криза бяха въведени съвсем наскоро, за да имат пряк ефект, но фактът си остава - руските супербогаташи като Абрамович губят позиции в Лондон за сметка на представителите на други страни. Спад има и при китайските милиардери (заради бягството на капитали от нововъзникналите пазари и морализаторската кампания в Пекин), едновременно с това се наблюдава увеличаване на присъствието на индуси. Що се отнася до арабите, те винаги са седели и ще седят на петролните си варели", пише авторът на статията.

"Твърде интересно е да се разглежда географията на богатствата в Лондон, доколкото градът сам за себе си е микрокосмос, който възпроизвежда почти като пантограф разпределението на богатството на цялата планета. Да се наблюдават тези изменения, означава да се притежава инструмент, позволяващ да се разбере развитието на определени ситуации в света", продължава авторът.

"Спадът в курса на рублата нанесе на руските олигарси определен удар. Стана известно, например, че руско-узбекският олигарх Алишер Усманов, собственик на въглищна империя, остава най-богатият човек в Русия, но във Великобритания той бе "свален от "престола" от братята индуси Шри и Гопи Хиндуджа, които оглавяват едноименния автомобилен и банков гигант Hinduja. Състоянието на братята се оценява на 11.9 млрд. паунда. Усманов загуби през последната година 2.7 млрд. паунда и слезе на второ място по богатство със 10.65 млрд. паунда", отбелязва авторът в "Ла Стампа".

mediapool.bg