Кламер БГ - Бизнес новини: Разликата от 1 млрд. по еврофондовете - статистическа грешка

Разликата от 1 млрд. по еврофондовете - статистическа грешка

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 15:05ч.
Разликата от 1 млрд. по еврофондовете - статистическа грешка

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви за "статистическа грешка" разликата от 700 милиона до 1 милиард евро по структурните и кохезионните фондове между първия и втория вариант на Споразумението за партньорство с ЕС за 2014-2020 г. Това стана в отговор на въпрос на бившия министър по еврофондовете и настоящ депутат от ГЕРБ Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в петък.

Златанова не отговори на въпроса му какво е разпределението на средствата по програми. Тя заяви, че "това правителството ще направи в близката седмица".

Вицепремиерът беше попитана, но не каза на колко ще възлязат допълнителните финансови корекции по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и за чия сметка ще бъдат – на общините или на държавния бюджет. Въпросът беше зададен от депутата от ГЕРБ Ивелина Василева, бивш зам.-министър на околната среда, която отговаряше за ОПОС.

Най-малко още 45 млн. лв. ще трябва да платят общините заради нарушения по обществените поръчки по ОПОС. Това съобщи преди ден ръководството на Министерството на околната среда и водите в четвъртък по време на блиц контрола в парламентарната комисия по екология.

Статистическата грешка

След като Златанова не отговори на Дончев какво е разпределението на еврофондовете по оперативни програми Дончев я репликира, че "политиката не е изкуство на общите приказки".

Той я попита коя е вярната цифра за сумата от структурните и кохезионния фонд за България – 7 млр. евро, както е казал премиерът Пламен Орешарски на 19 юли, обявените от Златанова 6.257 млрд. евро през август, 6.825 млрд. евро - във варианта, изпратен на Еврокомисията или 7.472 млрд. евро, както посочва Брюксел в писмо до правителството.

"Кой е правилният разчет и защо няколко месеца се работи с грешни разчети", попита Дончев.

Златанова му обясни, че в първоначалните сметки не е бил включен резервът от 5%, който се освобождава след 2018 г. при определени условия, парите по новия инструмент "Свързана Европа", за младежка безработица, за храна на бедните, техническа помощ.

По тази причина "грешка няма или грешката е вярна и практически говорим за едно и също нещо.... Просто дават една статистическа грешка", каза Златанова.

Спряната ОПОС не е в полза на ГЕРБ

След Дончев и Ивелина Василева предизвика Златанова обвинявайки я, че със "страховитите си изказвания" е донесла още санкции на общините по ОПОС.

"Тази дискусия не е в полза на ГЕРБ", отговори й Златанова. Тя посочи, че в последното писмо от Брюксел е поставена задача за анализ на всички договори в периода 2010 – 2013 г.

"Трябва да приключим процеса по намиране на грешки, който все не може да свърши", каза Златанова и напусна парламентарната зала.

"Лошото е, че не влизате в диалог. Нужни са решителни политически действия, подкрепени с технически аргументи. За жалост не ги виждаме и няма да бъдат минимизирани щетите за българските общини и държавния бюджет", отговори й Василева.

Най-малко още 45 млн. лв. ще трябва да платят общините

Най-малко още 45 млн. лв. ще трябва да доплатят общините заради допуснати нарушения при възлагането на обществени поръчки по ОПОС. Това съобщи новият ръководител на програмата Спиридон Александров по време на блиц контрола в парламентарната комисия по екология в четвъртък.

Причината е изричното настояване на ЕК за еднакъв подход за налагане на финансова корекция от 25% на всички общини с установено нарушение, независимо дали има щета за бюджета или не, стана ясно от думите на министъра на околната среда Искра Михайлова.

За периода 2010 – 2013 г. на 51 договора са наложени финансови корекции от 25% и на тях няма да се налагат допълнителни санкции. Очаква се на други 18 проекта да бъде наложена финансова корекция до 25%. Това се оценява на около 45 млн. лв. общо за всички общини.

Остава да се вземе решение каква финансова корекция ще се наложи по други 195 договора – плоска или на индивидуална. Това ще стане ясно след 20 януари, за когато е насрочена среща с агенция "Одит на средствата от ЕС", каза Михайлова.

mediapool.bg