Кламер БГ - Бизнес новини: Раздор сред общините заради 500-те млн. лв. за регионите

Раздор сред общините заради 500-те млн. лв. за регионите

Бизнес

|
Пон, 10 Фев 2014г. 17:31ч.
Раздор сред общините заради 500-те млн. лв. за регионите

Националното сдружение на общините (НСОРБ) няма единна позиция по повод раздадените миналата сряда 500 млн. лв. от новата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Причината е, че част от кметовете са доволни, а останалите без финансиране - не. Сред първите има и такива от ГЕРБ, въпреки позицията на партийното ръководство, а сред вторите са и кметове от БСП, показа допитване на Mediapool.

Председателят на НСОРБ Тодор Попов, който трябваше да бъде гарант за обективността при разпределянето на парите, е неоткриваем и не вдига мобилния си телефон. Някои от недоволните кметове споделиха, че са му се обадили и са му поискали обяснения.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев призова премиера Пламен Орешарски и ресорните министри да обяснят на базата на какви обективни критерии са разпределили 500-те млн.лв.

Плевнелиев се усъмни в обективността на междуведомствения съвет от седем министри, който разпредели парите за рекордно кратко време - над 1100 проекта бяха разгледани за 11 дни. "Едва ли това може да стане за три дни, както се е случило, и едва ли може да стане по обективен начин, когато за толкова кратък срок са разпределени толкова много пари", каза държавният глава.

Магистрала "Хемус" вместо пари за села и спортни площадки

Плевнелиев обясни, че ако е бил на мястото на управляващите, би дал 500-те млн. лв. за да се случат магистрала "Хемус" от София до Варна и тунела под Шипка. Причината е, че така инвестирани средствата ще дадат много по-голям резултат за цяла България.

Отпушването на капацитета на общините за бизнес, за инвестиции, за работни места, минава преди всичко през това да ги извадим от изолацията, каза Плевнелиев. Според него, за да бъде извадена Северна България от изолацията, са необходими магистрала "Хемус" и тунел под Шипка.

Кметът на Перник: Със спортни зали трудно се постига икономически растеж

Едва ли строителството на спортни зали може да доведе до икономически растеж на даден регион, коментира Росица Янакиева, кмет на Перник от БСП пред Mediapool. Тя не е доволна от разпределението на парите за отделните региони. Янакиева подкрепи проекта АБВ на предишния президент Георги Първанов.

Община Перник е кандидатствала с пакет от проекти за близо 15 млн. лв. като е одобрен само един за малко над 1 млн. лв. за ремонт на улици и обществени пространства.

Идеята беше с тези 500 млн. лв. да се покрият т.нар. "бели петна", които не получиха средства от европейските фондове, но на практика това не се случи. Според Янакиева не е справедливо от шестте общини в Пернишка област четири да не получат нито лев, макар колегите да са от друга политическа сила.

Освен Перник другият одобрен проект е за водоснабдяването на община Ковачевци за 400 хил. лв.

Кметове от ГЕРБ доволни от разпределението на парите

Въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че разпределението на парите между общините е "безпринципно и несправедливо" кметове, издигнати от неговата партия изразиха задоволство.

"Не може да не сме доволни. Няма как парите да стигнат за всичко и за всички, но е постигнат баланс", коментира Георги Георгиев, кмет на Ботевград пред Mediapool. Това стана по време на представяне пред ръководството на Министерството на околната среда изпълнявани от общината проекти по оперативна програма "Околна среда".

Ботевград получи над 1.8 млн. лв. за довършване на спортната зала в града. До момента общината е вложила 5.7 млн. лв. в изграждането на залата изцяло собствени средства. Финансираме издръжката и на баскетболния отбор "Балкан", като амбицията ни е да спечелим първенството, каза Георгиев. Издръжката на отбора струва около 600 хил. лв. годишно.

Дупница, която също се управлява от ГЕРБ, е доволна наполовина от отпуснатите 4.5 млн. лв. за спортната зала "Марек". Общината е кандидатствала с три проекта, от които е одобрен само един и затова сме удовлетворени на 50%, каза зам.-кметът на общината Красимир Крантов пред Mediapool. Той изрази съмнения в критериите за избор на проектите заради скоростта, с която са одобрени печелившите.

Разпределението на 500-те млн. лв. по общини

ГЕРБ

БСП

ДПС

Инициативен комитет

Брой общини

86

66

35

77

Финансирани

29

65

34

45

Нефиннасирани

57

1

1

32

Финансиране в лв.

64 072 396

117 637 053

60 567 128

46 810 484

Население

42 68 659

1 300 496

454 992

1 260 405

Финансиране на човек в лв.

15

90

133

37

mediapool.bg