Кламер БГ - Бизнес новини: Раздираният от конфликти финансов надзор с двама нови членове

Раздираният от конфликти финансов надзор с двама нови членове

Бизнес

|
Пет, 24 Ян 2014г. 11:18ч.
Раздираният от конфликти финансов надзор с двама нови членове

Изненадващо парламентът избра бившата царска депутатка Райлица Агайн-Гури и Владимир Савов за нови членове на раздираната от кофликти Комисия за финансов надзор (КФН). Това стана с единодушната подкрепа на ГЕРБ, като повече от половината от депутатите от БСП се обявиха против, а Георги Кадиев нарече случващото се "безобразие".

Предложението е било внесено късно в четвъртък от председателя на КФН Стоян Мавродиев, който преди да оглави комисията през 2010 г., беше депутат от ГЕРБ.

В спешен порядък в петък председателят на парламента Михаил Миков вкара точката като извънредна в дневния ред на Народното събрание.

Без дебат и обсъждане на качествата на двамата кандидати само за 20 минути депутатите гласуваха Ралица Агайн за зам.-председател на комисията с ресор "Застрахователен надзор" и Владимир Савов - за член на комисията.

Те ще заемат местата на Борислав Богоев и Антония Гинева, чиито мандати изтекоха през лятото на 2013 г.

Опит за съпротива

Председателят на парламента Михаил Миков обясни бързането с изтеклия мандат.

На това остро реагира съпартиецът му Георги Кадиев, който изрази несъгласие с начина, по който беше направено предложението.

"Вчера имахме парламентарна група и там не беше казана нито дума. Друг е въпросът, че дори отчетът на КФН все още не е приет от парламента", възрази Кадиев от парламентарната трибуна.

Той беше един от четиримата депутати от БСП, неподкрепили избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но според него изглежда ръководството на партията не си е извадило "никакви изводи". Този път обаче над 50 депутати от БСП застанаха зад Кадиев и не гласуваха спуснатите предложения.

Макар че мандатът на КФН е изтекъл през юни 2013 г., "от вчера до днес нито някой е умрял в КФН, нито има трета световна война, за да се претупва", аргументира се Кадиев във "Фейсбук". Той посочва, че се избира нов зам.-председател с ресор застраховане, в който активите на компаниите са 5 млрд. лева. "Такава промяна се прави с дълга и обстойна аргументация, не за 5 минути", смята Кадиев.

"Отстраняваме хора с 15-годишен стаж в КФН, преди дори да сме ги чули и обсъдили проблемите на комисията, която е раздирана от вътрешни конфликти. Всъщност единият от отстранените е от тези, поискали оставка на председателя на КФН", посочва Кадиев. Той благодари на "тези над 50 депутати от БСП, които не подкрепиха предложението".

"ГЕРБ подкрепи с 67 гласа "за" и нито един "против" предложението на бившия си депутат Стоян Мавродиев. Всъщност ГЕРБ избра този КФН. Случилото се е безобразие. КФН е сериозна институция с подкопано институционално доверие. Така доверие в обществото не се гради", завършва Кадиев във "Фейсбук".

Има някакво смущение в залата, предлагам това гласуване за следващата седмица и да има по-голяма яснота, подкрепи Димитър Горов колегата си Кадиев.

"Има начини да отложим гласуването с няколко месеца, с две години, както искате", отговори на критиките Миков, но подложи извънредната точка на гласуване.

Така въпреки краткото брожение, без дискусия и след кратки изказвания на Агайн и Савов парламентът ги избра със 128 гласа "за", 9 "против" и 7 "въздържал се" за 6-годишен мандат.

Новите членове

Ралица Агайн стана най-младата депутатка през 2001 г., след като влезе с листата на НДСВ в парламента на 24 години, а след разцеплението на царската партия премина в редиците на "Новото време". През 2005 г. тя беше избрана за зам.-председател на КФН с ресор застраховане, като заемаше този пост до май 2009 г. След това за кратко отговаряше и за инвестиционния надзор в КФН до юли 2010 г. Тогава чрез законови промени мнозинството на ГЕРБ в парламента прекрати мандата на тогавашния състав на КФН начело със сегашния финансов министър Петър Чобанов и избра нов състав с председател Стефан Мавродиев, който до момента е без допуск до секретна информация.

Миналата година Мавродиев беше обвинен от членове на КФН в редица нарушения и взимането на еднолични решения.

Пред депутатите Агайн заяви, че предстоят законодателни промени. Те се налагат поради изменение на европейски норми и увеличаване на защита на потребителите. "Трябва да създадем такава среда, която да привлича инвестиции и в същото време да се защитят интересите на потребителите", каза 37-годишната Агайн пред депутатите.

Владимир Савов няма опит в надзора, като според представената автобиография от 2000 г. работи в Русия. Последно от 2009 до ноември 2013 г. е бил управляващ директор във финансова корпорация "Откритие", където е ръководел аналитичния отдел. Преди това е заемал подобни постове в руското поделение на Credit Suisse, "Уралсиб Капитал" и Brunswick UBS. От 1993 до 1999 г. е работил в "Булбанк".

"Практик съм в сферата на финансовите пазари от много време. Ще е предизвикателство да приложа опита си в повишаване на прозрачността на правата на потребителите и инвеститорите. Много е постигнато, има още какво да се прави. Предизвикателствата са пред нас, трябва да ги приемем смело и с дръзновение", заяви Савов пред депутатите.

mediapool.bg