Кламер БГ - Бизнес новини: Работодателските организации сдържани за растежа на българската икономика

Работодателските организации сдържани за растежа на българската икономика

Бизнес

|
Пет, 31 Ян 2014г. 16:20ч.
Работодателските организации сдържани за растежа на българската икономика

Работодателските организации са сдържани в очакванията за икономическото развитие на България през тази година. Резервите си към икономиката изразиха в петък шефовете на три от четирите национално представени в тристранния съвет сдружения - Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и Асоциацията на индустриалния капитал. Не присъстваха лидери на Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов каза, че единственото положително очакване за тази година е по отношение на продажбите на фирмите в чужбина. Отново ще разчитаме на експорта, заяви Симеонов.

Нито във вътрешните продажби се очаква съществен ръст, нито в цялостната икономическа среда се очаква съществено подобрение, нито в заетостта може да се очаква ръст, по-скоро стагнация или увеличение на безработицата след въвеждането на новата минимална работна заплата, коментира Симеонов.

Изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев напомни, че без да има инвестиции, не може да има нови работни места. Той допълни, че необходимите условия за наличие на инвестиции са свързани политическото спокойствие, ефикасната и ефективна правораздавателна система, добрата администрация и електронното правителство, качествен човешки ресурс с умения и компетентности.

Според Васил Велев - председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), тази година ще е по-добра от миналата. Според анкета на организацията от края на миналата година най-много компании предвиждат увеличение на продажбите, по-малко - увеличение на заплатите, още по-малко - увеличение на печалбите, и най-малко - увеличение на инвестициите и на заетостта.

Велев уточни, че прогнозите са правени преди минималната заплата да стане "непремерено висока", по думите му.

От БСК казаха, че колективният орган на организацията ще вземе решение дали камарата да напусне тристранния съвет заради предложенията за промени в НК, предвиждащи рестрикции за работодателите при фалит и редица привилегии за наемните работници.

От АИКБ заявиха, че ще предприемат решителни мерки за защита на своите членове. Това ще е решение на УС, все пак вярваме, че дотам няма да се стигне, каза Велев.

От БТТП заявиха, че биха преразгледали участието си в НСТС, ако спорните текстове влязат в НК.

mediapool.bg