Кламер БГ - Бизнес новини: Работодателите мигновено скочиха срещу гласовете за смяна на плоския данък

Работодателите мигновено скочиха срещу гласовете за смяна на плоския данък

Бизнес

|
Четв, 28 Май 2020г. 13:29ч.
Работодателите мигновено скочиха срещу гласовете за смяна на плоския данък

Рабододателските организации са против застъпената от настоящия президент Румен Радев, бившия държавен глава Росен Плевнелиев и управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева идея за смяна на плоския данък с прогресивно облагане на доходите, така че богатите да плащат повече.

В същото време бизнесът няма против свалянето на ставката на ДДС за ресторантьорския бранш с аргумента, че това не било промяна на данъчната система, а временна антикризисна мярка.

"Представителните на национално равнище организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), заставаме на принципна позиция в подкрепа на настоящата данъчна система на България", изтъкват организациите.

Според работодателите "всяка радикална промяна на данъчната система би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите".

Бизнес асоциациите очевидно се застъпват за запазване на данъците върху печалбата и доходите в сегашния им вид и със ставките от 10%.

"Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж след 2008 г., като трети мандат правителството удържа обещанията си в тази насока", се напомня в позицията. От АОБР категорично подкрепят сегашния модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е доказал успешността си и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас.

В същото време работодателите харесват интервенцията на ГЕРБ по отношение на най-важния данък в държавата - ДДС, за която премиерът Бойко Борисов призна, че е грешка.

Според работодателите промяната на ставката на ДДС за един сектор - ресторантьорството, не е промяна на данъчната система, а е "лимитирана антикризисна мярка с временен характер, която АОБР е склонна да подкрепи". Поради това от асоциацията смятат тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишаване на минималните осигурителни доходи в сектора.

mediapool.bg