Кламер БГ - Бизнес новини: Работници от ТЕЦ "Варна" протестираха срещу затварянето на централата

Работници от ТЕЦ "Варна" протестираха срещу затварянето на централата

Бизнес

|
Четв, 10 Апр 2014г. 20:10ч.
Работници от ТЕЦ "Варна" протестираха срещу затварянето на централата

Над 300 работници от ТЕЦ "Варна" за пореден път в четвъртък излязоха на протест, който прерасна в шествие по улиците на града. Те настояват за запазване на работните им места, които са застрашени, тъй като ако централата не изгради сероочистващи инсталации, ще бъде затворена в края на годината заради екоизискванията на Евросъюза.

Собственикът на ТЕЦ-а – чешката ЧЕЗ, трябваше през миналата година започна програма за екологизацията на въглищните мощности, но изпълнението й бе възпрепятствано заради несигурността за работата на предприятието, част от чиито мощности са т.нар. студен резерв в системата. С промените в ценообразуването миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране промени правилата за заплащане на мощностите, които стоят в готовност за включване при нужда. Освен това НЕК дължи на термоцентралата над 25 млн. лв.

Протестното шествие на работещите в ТЕЦ-а мина по улиците на Варна с възгласи "Искаме работа".

Областният управител на Варненска област Иван Великов им каза пред сградата на областната администрация, че от разговори с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и с представители на правителството е станало ясно, че държавата естествено не може да си позволи тези хора да останат без работа и ще бъде направено всичко възможно, за да може ТЕЦ "Варна" да продължи да работи, както и хората да запазят работните си места.

Предстои да се изпрати декларация до премиера, до министър Стойнев и след това се очаква решението на Министерството на икономиката и енергетиката.

mediapool.bg