Кламер БГ - Бизнес новини: Работи се за привличане на 1.7 млрд. лв. инвестиции

Работи се за привличане на 1.7 млрд. лв. инвестиции

Бизнес

|
Вт, 21 Ян 2014г. 13:18ч.
Работи се за привличане на 1.7 млрд. лв. инвестиции

Агенцията за инвестиции работи по 22 по-големи инвестиционни проекта, чиято обща стойност възлиза на 1.7 млрд. и около 7000 работни места, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на годишната среща на бизнеса с правителството във вторник. Тя изрази надежда част от тези проекти да се реализират и това да допринесе за икономически растеж, за който обаче най-вече се залага на увеличаването на износа, тъй като вътрешното потребление остава свито.

Инвестиционни проекти за общо 2.169 млрд. лева и близо 9 хиляди работни места кандидатстват пред Българската агенция за инвестиции за сертифициране, каза още Бобева. По думите й, четири от проектите са на компании, които вече са в България. Има проекти в областта на информационните технологии, логистиката, застрахователните услуги, на пристанище "Бургас, в текстила има два проекта. Има два проекта и за разширяване на бизнес зони, както и проект за винопроизводство около София.

Бобева посочи, че през тази година няма да очакваме значителни увеличения на заплатите, в доходите на населението, тоест плановете за големи растежи на корпоративния сектор трябва да се свързват с голям износ.

Големият проблем пред икономиката на страната е намаляването на инвестициите, допълни вицепремиерът.

mediapool.bg