Кламер БГ - Бизнес новини: Пътната агенция пусна поръчките за ремонта на "Тракия" за 100 млн. лв.

Пътната агенция пусна поръчките за ремонта на "Тракия" за 100 млн. лв.

Бизнес

|
Пет, 28 Фев 2014г. 17:45ч.
Пътната агенция пусна поръчките за ремонта на "Тракия" за 100 млн. лв.

Агенция "Пътна инфраструктура" пусна поръчките за ремонт на отсечки от автомагистрала "Тракия" в районите на София, Пазарджик и Пловдив с прогнозна стойност 100 млн. лв.

За първи път се предлага изцяло нов модел за оценка на офертите с включен "вътрешен баланс на единичните цени", което не дава възможност победителят да стане ясен още при самото отваряне на офертите както беше досега. Това ще породи множество съмнения, че поръчките вече ще бъдат нагласени според политическата конюктура.

Ремонтът на старите участъци на магистрала "Тракия" се очертава да бъде една от най-големите поръчки в пътния бранш, след тези за последния участък на магистрала "Струма", които трябва да бъдат обявени през втората половина на годината.

Ремонтът тръгва година след като най-накрая беше построена единствената магистрала у нас, което отне 40 години. Плановете на правителството са ремонтът на старите участъци на "Тракия" да приключи догодина. Причината за дългото изпълнение е, че по време на ремонтните дейности магистралата няма да се затваря за движение.

Средствата за ремонта на магистрала "Тракия" от 50 млн. евро идват от програмата "Транзитни пътища V", чието изпълнение започна през 2007 г. Поради недостиг на съфинансиране от националния бюджет обаче програмата върви изключително бавно.

Пътен експерт коментира пред Mediapool, че Европейската инвестиционна банка, която осигурява 65% от средствата по програмата, вече е вдигнала ръце от нас.

Ремонт на 33 км в района на Пазарджик

Едната обществена поръчка е за избор на изпълнител за рехабилитацията на общо 33 км магистрални участъци. Единият от 5 км на входа София след двореца "Враня", а другият от 28 км е в района на Пазарджик включително с прилежащите пътни връзки на пътните възли "Церово", "Калугерово" и "Гелеменово".

Прогнозната стойност на поръчката е 30 млн. евро. Срокът за изпълнение е 18 месеца.

Победителят ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта. Показателят предложена цена е с 40% тежест и включва "обобщената офертната количествена сметка с включени непредвидени разходи, без провизорните суми за изпълнение на договора. Другият компонент на оценката с 60% тежест е показател за "вътрешен баланс на единичните цени".

Срокът за подаване на оферти е 7 април, като предложенията ще бъдат отворени на следващия ден.

Ремонт на 14 км в района на Пловдив

Другата обществена поръчка е за рехабилитация на 14 км магистрален участък в района на Пловдив, заедно с всички големи пътни съоръжения - "Бенковски", "Пловдив-Запад", "Пловдив-Север" и "Пловдив-Изток".

Прогнозната стойност на поръчката е 20 млн. евро. Срокът за изпълнение е 18 месеца.

Победителят ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта. Показателят предложена цена е с 40% тежест и включва "обобщената офертната количествена сметка с включени непредвидени разходи, без провизорните суми за изпълнение на договора. Другият компонент на оценката с 60% тежест е показател за "вътрешен баланс на единичните цени"

Срокът за подаване на офертите е 14 април, като предложенията ще бъдат отворени на следващия ден.

mediapool.bg