Кламер БГ - Бизнес новини: Пътната агенция и полицията обещават по-малко задръствания по майските празници

Пътната агенция и полицията обещават по-малко задръствания по майските празници

Бизнес

|
Пет, 25 Апр 2014г. 15:08ч.
Пътната агенция и полицията обещават по-малко задръствания по майските празници

На ремонтираните участъци на магистралите "Тракия" и "Хемус" за предстоящите шест празнични дни ще има по две ленти за движение, а тировете ще бъдат отклонявани по обходни маршрути. Осигурени са алтернативни трасета и за автомобилите, съобщи Стефан Чайков, председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Целта е да не се допусне повторение на великденския ад по пътищата, когато заради ремонтите и дъждовете станаха десетки катастрофи с жертви, образуваха се колони от автомобили, които на места достигнаха 20 километра.

Последния ден на великденските празници между 3000 и 5000 автомобила на час са преминавали по магистрала "Тракия", което е три пъти повече от средноденонощната активност по този път, каза Антон Антонов, началник на отдел "Пътна полиция". За сравнение нормалната пропускливост на магистралите у нас при идеални условия е 3600 коли на час, каза Стефан Чайков.

Техните очаквания са на виадукта "Бебреш" на "Хемус" и на този на 67-ми км на "Тракия" отново да се получат задръствания заради ремонтите. За да се увеличи пропускливостта, се предвижда от 1 до 6 май да има по две ленти за движение в посока София - Пловдив при виадуктите на 67-ми километър от магистрала "Тракия" и при "Бебреш" на 30-ти километър от магистрала "Хемус" в посока София - Варна.

Ремонтът на тези виадукти се точи от миналата година заради невъзможността на държавата да осигури финансовите средства в рамките на една година. Обещанията са тези ремонти да приключат тази година, но от следващата ще започне ремонт на старите участъци на магистрала "Тракия", при което движението пак ще бъде затруднено.

67-ми километър на магистрала "Тракия"

От 11.00 часа на 30 април, последния работен ден преди почивните, до 11.00 часа на 5 май ще има две ленти за движение в посока София - Пловдив за леките автомобили и една в посока Пловдив - София.

Тежкотоварните превозни средства над 12 тона, пътуващи от София към Пловдив, на 30 април от 15.00 часа до 21.00 часа и на 1 май от 10.00 часа до 19.00 часа няма да минават по виадукта, а ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут. Те ще се отклоняват при пътен възел "Мухово" през Мирово, Костенец, Белово и Пазарджик. Целта е максимално улеснение на шофьорите на леки автомобили и повишаване на безопасността на движението, каза Чайков.

От 11.00 часа на 5 май при 67-ми км на магистрала "Тракия" ще бъде възстановена организацията на движението, която е в сила от стартирането на ремонта на съоръжението през миналата година. Ще има по една лента за движение в посока София - Пловдив и Пловдив - София, както е в момента.

При необходимост движението на превозните средства ще бъде пренасочвано по осигурения кратък обход на виадукта от пътен възел "Церово" по третокласния път през село Церово и временната пътна връзка към "Тракия". Приблизителната дължина на този обходен път е около 5 км.

Движението на тежкотоварните превозни средства при 67-ми километър в посока от Бургас към София е ограничено от миналата година. То се пренасочва по следния маршрут от Пловдив при пътен възел "Север" по второкласния път 64, през околовръстния път на Карлово и по първокласния път към София.

Виадуктът "Бебреш" на магистрала "Хемус"

От 11.00 часа на 30 април до 11.00 часа на 5 май ще има две ленти за движение в посока София - Варна при виадукта "Бебреш" на магистрала "Хемус" и една в посока от Варна към София.

От 11.00 часа на 5 май до 13.00 часа на 7 май ще има две ленти за движение в посока Варна - София и една в посока София - Варна.

Движението на тежкотоварните камиони в района на виадукта остава както е в момента, поради липсата на близка алтернатива за пренасочване на трафика. По преценка на "Пътна полиция" той може да бъде пренасочен и спрян на подходящи места по първокласния път през Долни Богров - Горни Богров - Яна.

Алтернативни маршрути

Освен по магистрала "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и второкласния път Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и пътя през прохода Петрохан - Берковица - Благово - Монтана - Лом.

Друго алтернативно направление е подбалканският път София – Пирдоп – Карлово – Бургас.

През почивните дни се очаква интензивно движение и по първокласния път Е-79 София - Кулата. За улеснение на трафика и повишаване на безопасността ще бъдат поставени полицейски патрули на конфликтните участъци, за да се ограничат неправилните маневри и изпреварванията, застрашаващи живота и здравето на пътуващите, обеща Антон Антонов, началник на отдел "Пътна полиция".

На 30 април от 18.00 до 21.00 часа и на 6 май от 14.00 часа до 20.00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа.

Това са първокласния път Ребърково - Ботевград, като движението ще се пренасочва по второкласния път Ребърково - Своге – София.

Камиони няма да се движат и по етапна връзка на магистрала "Струма" при пътен възел Дупница север, както и по направленията Русе - Велико Търново, Пловдив – Харманли, Варна – Бургас и Бургас - Царево.

Ограничението не важи за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

mediapool.bg