Кламер БГ - Бизнес новини: Пъстърви показват колко е чиста водата в София

Пъстърви показват колко е чиста водата в София

Бизнес

|
Вт, 11 Март 2014г. 19:01ч.
Пъстърви показват колко е чиста водата в София

Пъстърви показват колко чиста вода пият столичани. Новият биоиндикатор, който представлява аквариум с български и японски пъстърви, е изграден в пречиствателната станция за питейни води "Бистрица" от "Софийска вода" и беше демонстриран пред журналисти.

"За нас е изключително важно да предоставяме на клиентите ни чиста и годна за пиене вода", заяви Мариана Итева, изпълнителен директор на "Софийска вода". Тя отбеляза, че водата, която пият столичани, е една от най-добрите в България, с много добри показатели и ниско съдържание на PH.

"При все това обаче няма по-добър индикатор за това колко е чиста водата от живата природа. Точно това сме се стремили да постигнем и ние – с нашия биоиндикатор на чистата вода", допълни Итева.

"Софийска вода" е инвестирала 330 000 лв. в обновяване на съоръженията в пречиствателна станция "Бистрица", която захранва с питейна вода около 40% от територията на София.

В сградата на съоръжението вече се помещава и изцяло обновеният Контролен център на дружеството. Оттам във всеки един момент от денонощието се наблюдава цялата ВиК мрежа и се осъществява връзка с клиентите на компанията.

"За следващата година планираме да осъществим проект за UV дезинфекция, който ще намали хлорирането и ще увеличи още повече качеството на предоставяната питейна вода", каза Станислав Станев, директор "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода".

През 2013 г. компанията инвестира над 50 млн. лева във ВиК мрежата на столицата. Изградени са 33 км нови водопроводи, 4.5 км нова канализация, реконструирани са 1773 метра съществуващи канали.

През тази година "Софийска вода" ще продължи да инвестира във ВиК мрежата. За разширение на канализационната мрежа ще бъдат инвестирани 5 млн. лв. Още 1.5 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкция и ремонт на старата мрежа. За ремонт на водопроводната мрежа са планирани 7 млн. лв.

За периода 2014 – 2015 г. ще инвестираме над 80 млн. лева в концесионната област, обеща Мариана Итева.

mediapool.bg