Кламер БГ - Бизнес новини: Първи успешен полет на българска компания за карго доставки

Първи успешен полет на българска компания за карго доставки

Бизнес

|
Четв, 25 Май 2023г. 12:55ч.
Първи успешен полет на българска компания за карго доставки

Първи успешен полет на

Водещата авиокомпания за товарни дронове "Дронамикс" (Dronamics) обяви днес успешния завършек на първия тестов полет на изцяло готовият протитип на самолета й "Черен лебед" на летище Балчик, съобщи "Яхуу файненс".

Така тя показа потенциала, с който разполага логистичната индустрия, за да повиши ефективността при транспортиране на продукти.

Създадена от желанието на двама братя да открият по-бърз, по-зелен и по-достъпен начин за доставка на стоки, "Дронамикс" си е поставила за цел да осъществи доставката същия ден и навсякъде.

Важното постижение е резултат от месеци на наземни тестове и тестване на по-малки самолети.

Самолетът "Черен лебед" е бил пилотиран дистанционно от двама пилоти на търговски самолети от наземната контролна станция на "Дронамикс".

Успешният тестови полет утвърждава лицензираната технология за товарни дронове за търговски полети в Европа, която ще стартира по-късно през годината и ще обслужва различни промишлени отрасли с бързо и икономично решение, за да посрещне нарасналите потребителски нужди.

"От деня, в който за първи път си представихме как би изглеждал "Черен лебед", работим за осъществяването на този полет. Днес ние написахме история и сме горди, че показахме валидността на нашата дрон технология", заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на "Дронамикс" Константин Рангелов.

"Бяха необходими огромно количество работа, вяра и устременост, за да докажем, че това, което сме предвидили, работи. Сега можем да се съсредоточим върху следващата ни стъпка -разгръщането на търговски ни операции и не можем да бъдем по-развълнувани, отколкото сме в момента", каза той.

"Дронамикс" е водещ разработчик и оператор на дронове с голям обсег, създаден специално за товари.

"Черен лебед" може да пренася 350 килограма на разстояние до 2500 километра, което е с 80 на сто по-бърза, 50 на сто по-евтина и с 60 на сто по-малко емисии, отколкото алтернативни начини за транспорт, включително и въздушния транспорт.

Първият полет е бил с продължителност от 10 минути и 27 секунди, като средната скорост е била около 140 киломента в час. Апаратът се е издигнал на височина от около 610 метра.

mediapool.bg