Кламер БГ - Бизнес новини: Пускът на газовата връзка с Гърция – между втората половина и края на 2021 г.

Пускът на газовата връзка с Гърция – между втората половина и края на 2021 г.

Бизнес

|
Четв, 11 Фев 2021г. 19:46ч.
Пускът на газовата връзка с Гърция – между втората половина и края на 2021 г.

До няколко дни строежът на газовата връзка между България и Гърция ще достигне стотния си заварен километър, а последният ангажимент на изпълнителя на проекта – гръцката "Авакс", е интерконекторът да е готов до края на 2021 г., твърдят от компанията, реализираща проекта. Според енергийния министър Теменужка Петкова обаче очакванията са за пускане в търговска експлоатация през втората половина на тази година. Това стана ясно в четвъртък по време на 7-та годишна министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор, част от който е и българо-гръцката газова връзка.

В онлайн разговора са участвали енергийните министри от над 10 държави по трасето на Южния газов коридор, включващ Южнокавказкия газопровод, Трансанадолския газопровод, Трансадриатическия газопровод и газовата връзка между България и Гърция. Сред тях бе и българският енергиен министър Теменужка Петкова, като и представители на ЕС, Световната банка, Европейската банка за развитие и Азиатската банка за развитие

От проектната компания за 182-километровия газопровод от Комотини през Хасково до Стара Загора съобщиха, че 160 км от целия маршрут са разчистени и има над 130 км разнесени тръби в подготовка на последващите дейности.

"Изпълнението на заварките продължава и в следващите няколко дни се очаква да бъдат достигнати 100 км заварени участъци. Гръцката компания Avax, която отговаря за проектирането, доставките и строителството на интерконектора, предвижда той да бъде завършен в края на 2021 г.", посочиха от "Ай Си Джи Би"

Важността на интерконектора за разнообразяването на газовите доставки в региона е била подчертана от Петкова .

Тя отбелязала, че от 31 декември 2020 г. България вече получава азерски природен газ по Южния газов коридор, но засега договорените 1 млрд. куб. годишно от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море влизат през съществуващата връзка "Кулата-Сидирокастро".

Така през следващите 25 годин Азербайджан ще бъде вторият газов доставчик за нашата страна, обяснили Петкова, цитирана от пресцентъра си.

По нейните думи проектът за газовата връзка с Гърция е и ключово звено за реализация на съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикален газов коридор за доставки от юг към север.

Министър Петкова изтъкна ролята на междусистемната свързаност със съседните държави, както и участието на "Булгартрансгаз" ЕАД като акционер в терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, за постигане на стратегическите цели, свързани с диверсификация на газовите доставки.

mediapool.bg