Кламер БГ - Бизнес новини: Процедурни хватки осуетиха приемането на последните промени в закона за кредитите

Процедурни хватки осуетиха приемането на последните промени в закона за кредитите

Бизнес

|
Пет, 04 Апр 2014г. 17:22ч.
Процедурни хватки осуетиха приемането на последните промени в закона за кредитите

Последните останали неприети промени в Закона за потребителския кредит не бяха гласувани на второ четене в петък поради "процедурни обструкции", съобщи в писмо до медиите депутатът от левицата Борис Цветков.

От думите му става ясно, че по процедурни причини, наложени от председателстващия заседанието, не се е стигнало до гласуване на останалите текстове. Самият Цветков и негови колеги предлагат да влязат още два допълнителни текста, единият от които вкарва в закона обжалваемост на оценките на ипотекираните имоти.

Вторият предложен текст дава възможност да се продоговарят и стари кредити според новите условия, въведени от променения закон. Според този текст в тримесечен срок от слизането в сила на промените в закона, кредиторът, (тоест банката), е длъжен да предложи на кредитополучателя променен съобразно новите условия договор. Ако клиентът не се съгласи, остава да действа първоначално сключения договор.

"И двете предложения засягат значителен брой български граждани и се очаква с интерес какво Народното събрание ще реши и конкретно как ще гласува всеки народен представител. В българското общество се разгърна широк дебат, хората бяха запознати с различните позиции по проблемите (тези различни виждания са представени и в парламента) и остава всеки колега според собствените си виждания и ангажименти към избирателите да реши как гласува", написа Борис Цветков.

Текстовете остават за следващата седмица, като вероятно ще предизвикат възражения и дебати. Така например само преди няколко дни неочаквано депутатът от левицата Георги Кадиев предложи в залата фиксирането на таван на разходите по обслужването на кредитите. Гласуването стана много бързо, предложението бе прието и така се оказа, че към момента според ограничението "Кадиев" лихвите плюс разходите по кредита не могат да надхвърлят около 50% от стойността на целия кредит.

Срещу това предложение скочиха фирмите за бързи кредити, които обявиха, че повечето от тях ще спрат да работят в тази ниша, а хората, които масово прибягват до малки необезпечени кредити, ще се насочат към сивия сектор - лихварството.

mediapool.bg