Кламер БГ - Бизнес новини: Протест на търговци на плодове и зеленчуци срещу скъпи изследвания за пестициди

Протест на търговци на плодове и зеленчуци срещу скъпи изследвания за пестициди

Бизнес

|
Пон, 15 Юни 2020г. 13:18ч.
Протест на търговци на плодове и зеленчуци срещу скъпи изследвания за пестициди

Търговци на плодове и зеленчуци, които са внос от Гърция, протестираха в понеделник на граничния пункт "Кулата" заради въведено изискване на агенцията по храните за изследване за пестициди за всяка партида. Те дори се заканиха да блокират граница, но до това не се стигна.

Вносителите са недоволни от това, че трябва да плащат между 420 и 600 лв. за изследване на всяка партида зеленчуци и плодове.

"Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази", коментира Стоян Руйков, собственик на склад за плодове и зеленчуци, пред БНР.

Според него има неяснота кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. "Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв!", допълни той.

Сертификатът за пестициди трябва да се извади преди да се пусне вносната стока на пазара, но според търговците цената на изследването е прекалено висока и резултатите излизат прекалено бавно - между 1 и 3 работни дни. Докато протоколите бъдат върнати – минават минимум 5 дни, обясняват търгонците.

"Всичко си е по старому, единствено сега признават гръцките сертификати за вносителите на плодове и зеленчуци, но за производителите – нещата са си същите. За големия производител не е проблем, но за малкия търговец – това е непоносимо", коментира един от протестиращите пред бТВ.

"Най-фрапиращото е, че ако стоката не отговаря на изискванията и има по-голямо остатъчно количество пестициди – трябва да заплатим и глоба", възмущават се протестиращите.

От Българската агенция по безопасност на храните обаче посочват, че се признават сертификатите от Гърция и 90 процента от вносителите не са засегнати от промените в наредбата.

Според контролния орган пробите за пестициди не би трябвало да доведат до повишаване на цените на плодовете и зеленчуците.

"Манипулативно е твърдението, че цената на пробата би довела до поскъпване на плодовете и зеленчуците. Не е коректно да се изнасят подвеждаща информация, че една лабораторна проба за пестициди в размер на 420 лв., взета от пратка с тонове продукция, ще повлияе на цената. Резултатите от пробите излизат от 24 до 72 часа, като времетраенето се определя единствено и само от заявката на търговеца", се посочва в позиция на ведомството, разпространена миналата седмица.

Предоставена е възможност за анализ на пробите във всички акредитирани лаборатории за изследване за пестициди на територията на страната. Целта е да се постигне разпределение, което ще ускори излизането на резултатите и достигането им до бизнес операторите в по-кратки срокове.

"Стоките, предназначени за пазара, както и тези за преработвателните предприятия, придружени от протокол за анализ за съдържание на остатъчни вещества от пестициди, издаден от акредитирана и одобрена за официален контрол лаборатория в ЕС, не подлежат на пробовземане на територията на България. Повече от половината пратки с плодове и зеленчуци, влизащи

в страната, са придружени от протокол за анализ, показва провежданият контрол до момента", заявяват от агенцията по храните.

"Съобразено е, че някои стоки са бързо развалящи се и няма възможност да изчакват излизането на резултатите. Тези стоки биват пломбирани на граничния пункт и се освобождават за отпътуване към крайната точка. Транспортните средства, които не са снабдени с устройства за пломбиране, изчакват резултата от пробите на ГКПП", обясниха то ведомството.

mediapool.bg