Кламер БГ - Бизнес новини: Просрочията по кредити и комунални сметки на българите са за над 2.6 млрд. лв.

Просрочията по кредити и комунални сметки на българите са за над 2.6 млрд. лв.

Бизнес

|
Ср, 12 Март 2014г. 14:05ч.
Просрочията по кредити и комунални сметки на българите са за над 2.6 млрд. лв.

Дългове за над 2.68 млрд. лв., което е 3.5% от брутния вътрешен продукт на България, са били възложени за събиране през 2013 г. на компании по вземанията. Преобладаващата част от задълженията -

2.605 млрд. лв. - са на частни лица. Бизнесът е възложил за събиране 19 млн. лв. от местни фирми и 64 млн. лв. от чужди фирми. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за изминалата година.

Според тях има леко подобрение при плащането на сметките – ръст от 3% на годишна база, като очакванията са българите да станат по-платежоспособни тази година.

Плащаме ипотеката и тока, бавим сметките за парно и вода

И през изминалата година основен приоритет на българските домакинства е бил редовното плащане на ипотечния заем, сочат данните на АКАБГ. Най-трудни се оказват за изплащане кредитите за дом, теглени през 2007-2008 г., когато бяха достигнати най-високи нива на лихвите.

"В този период пазарът беше в еуфорията на бързия растеж на доходите и тогава бяха изтеглени сериозни по количество и обем кредити, които и до днес представляват най-голямата финансова трудност за домакинствата", коментира Райна Миткова, председател на АКАБГ.

Ипотечните и потребителските кредити, както и сметките за ток са сред дълговете, които домакинства плащат най-стриктно, като забавянето им обикновено е признак на реален финансов проблем в семейството. Неплатените сметки за вода и парно са по-често срещан случай и съществена част от хората пропускат да ги включат в списъка си с месечни разходи по различни причини, коментира Борислав Христов, управител на "Кронос Рикавъри Мениджмънт". По думите му има подобрение и при плащането на месечните такси за кабелна телевизия и интернет за сметка на задълженията към мобилните оператори.

Профил на длъжника

Другият съществен проблем на пазара на вземания е т.нар. "хроничен" длъжник. Това е класически некоректен платец, който е натрупал средно до 9 дълга, но въпреки това успява да се сдобие с нови кредити, обикновено "бързи", които също оставя необслужвани, посочи Райна Миткова.

Обикновено това е мъж на възраст между 41 и 50 години, живее в Северозападна България или Русе и има малък собствен бизнес или е служител.

Профилът на дамата длъжник е на възраст от 20 до 23 години, живееща в големите градове, без постоянна работа, но непрекъснато теглеща бързи кредити, сочат данните на колекторските компании.

Оптимизъм за 2014 година

Въпреки тези проблеми пазарът на събиране на вземания е белязан от по-скоро позитивни тенденции, смята Райна Миткова. Причината, според нея е, че още в първите два месеца на годината е регистриран ръст в събираемостта на задълженията с близо 3% в сравнение с януари и февруари на 2013 г., което се дължи най-вече на подобряване на плащанията при банкови продукти.

"Това ни дава основание да смятаме, че българите постепенно стават по-платежоспособни и по-отговорни към погасяването на задълженията си", каза Райна Миткова. Според експертите позитивната тенденция се дължи и на подобряване на културата на плащане, както и на много по-прецизните критерии за оценка на кредиторите. Наблюдават се и признаци за раздвижване на кредитирането, което ще е още един положителен фактор.

Строителство, метали и транспорт с най-сериозна задлъжнялост

Строителството, производството и преработка на метали и транспортът са секторите с най-голяма задлъжнялост, показват данните на АКАБ.

"Междуфирмената задлъжнялост е все още над 200% от БВП, въпреки очакванията за нейното намаляване поради плавното възстановяване на бизнеса в еврозоната и респективно в България", коментира Милена Виденова, управител на българския офис на "Кофас". По думите й прилагането на структуриран подход при управление на риска при фирмените вземания все още е в прохождаща фаза на местния пазар. Добавената стойност по отношение на проучване, хеджиране на рисковете от неплащане и ефективни мерки по съдебно и извънсъдебно събиране тепърва ще набира скорост, тъй като резервите на фирмите са "изядени" от кризата и ако искат да са конкурентоспособни и ликвидни, е необходимо активно и систематично да прилагат мерки по управление на риска и събиране, допълни Виденова.

Тя прогнозира, че услугата по събиране на фирмени вземания ще нараства през тази година.

mediapool.bg