Кламер БГ - Бизнес новини: Промените в закона за кредитите може да повлекат сериозни правни проблеми

Промените в закона за кредитите може да повлекат сериозни правни проблеми

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 12:03ч.
Промените в закона за кредитите може да повлекат сериозни правни проблеми

Ако бъдат гласувани предлаганите от депутати от левицата промени в Закона за потребителския кредит, които предвиждат приетите изменения да са в сила и за вече сключени договори за отпускане на кредити, ще изникне сериозен правен проблем, а самите банки ще трябва да предложат преподписването на близо 3 милиона договора.

Това прогнозира през Нова ТВ в понеделник депутатът от левицата Румен Гечев, който е един от авторите на проекта за промени в закона. Негови съпартийци вкараха в пленарната зала и успяха да прокарат за гласуване текстове, които слагат таван на лихвите и разходите по кредитите, а сега се опитват да вкарат и текстове, с които приетите промени да важат и за вече сключени договори за кредит, тоест със задна дата.

"За голямо съжаление това е популизъм", каза пред Нова ТВ Гечев. "На всички би се искало с магическа пръчка да решим този омагьосан кръг, тъй като лихвите в предишни години бяха много големи, а изискванията за ипотеки - много високи”, каза той.

"Конституцията на България, а и правилата в ЕС ясно казват, че не могат да се приемат закони със задна дата”, продължи депутатът.

"Но освен юридически проблемът е и икономически, тъй като преработването на няколкостотин хиляди договора би означавало хаос в системата. Поради което това не е възможно и не би трябвало да се случва, колкото и да се иска на хората. Сигурен съм, че парламентът не би направил такава грешка”, каза той по повод предстоящото гласуване в залата на предложението за влизането в сила със задна дата на промените.

Гечев посъветва гражданите, които са теглили ипотечни кредити, да прегледат договорите си и ако в тях няма клауза с наказателна лихва за предоговаряне или предсрочно изплащане, да се възползват от новия закон, като теглят по-изгоден кредит от друга банка и погасят задълженията си с него. "По експертни оценки поне една трета от договорите нямат такава наказателна клауза", посочи депутатът.

Той обясни още и какво очаква клиентите с ипотечни заеми според приетите промени: "С новия проектозакон управляващите задължават търговските банки да предлагат на клиентите две опции. Първият вариант е съществуващият, при който, ако получателят на кредита не успее да го изплати, може не само да загуби жилището си, но и да се наложи да доплаща разликата между това, което дължи, и цената, на която е продаден имотът след това".

"Вторият вариант предвижда собствениците на ипотеката да не носят такава отговорност, а в случай, че нямат възможност да си обслужват кредита, единствено да напуснат имота си. Това обаче ще струва по-скъпо на кредитополучателя заради по-високия риск за банките", каза Гечев.

А по повод идеите за институционализиране на т.нар. Частен фалит, Гечев обясни, че правната комисия в парламента разработва проектозакон за частния фалит. По думите му в повечето страни членки на ЕС действа такъв закон. Това обаче не означава опрощаване на дълговете, защото законът ще решава по-особените случаи - например длъжникът губи трайно работата си или оставащите задължения не са големи.

mediapool.bg