Кламер БГ - Бизнес новини: Проект на "АМГ Технолоджи" е първият български по програма Евростарс

Проект на "АМГ Технолоджи" е първият български по програма Евростарс

Бизнес

|
Четв, 13 Фев 2014г. 14:18ч.
Проект на "АМГ Технолоджи" е първият български по програма Евростарс

"АМГ Технолоджи" е първата българска компания, която спечели проект в научно-развойната дейност по програмата Евростарс. Договорът с нея беше подписан от Агенцията за малките и средните предприятия, която представлява финансираща институция на програма Евростарс за България.

"До днес български проекти не са преминавали прага на качество по европейската програма. Това е сериозно постижение за България, като Агенцията за малките и средните предприятия има съществен принос за този резултат", каза зам.-министърът на икономиката Анна Янева при подписване на споразумението за финансиране.

Международният проект Е! 8213 TRIPLE-S Microscope с българско участие от страна на малката фирма от Ботевград е класиран на 15 място от общо 510 допустими проектни предложения, постъпили в рамките на 10-та конкурсна сесия на програмата Евростарс.

Допустимите разходи по проекта са в размер на 651 491, от които европейската субсидия е 492 655 лв.

Проектът Е! 8213 TRIPLE-S Microscope е с българско, австрийско и швейцарско участие. Той е в областта на електрониката. Целта на проекта е да обедини за пръв път в един инструмент три от най-мощните микроскопи с висока разделителна способност и съответно да се създаде микроскопска апаратура, притежаваща изцяло нови възможности за характеризиране на наноразмерни обекти.

Българският партньор "АМГ Технолоджи" е микро предприятие от Ботевград с опит в разработката на микроелектро-механични системи (МЕМС) и технологии за тяхното прототипно производство. До момента компанията е разработила над 50 уникални конструкции на МЕМС за различни цели. Компанията участва активно в европейски изследователски програми и двустранни сътрудничества с университети и институти в Европа. Над половината от приходите си компанията инвестира в научно-изследователска и развойна дейност (НИРД). Собственик на компанията е Владимир Ставров.

През тази година държавата дава 20 млн. лв. за иновации. От тях 10 млн. лв. са определени за Националния иновационен фонд и участието на България в инициативата ЕВРИКА и съвместната програма Евростарс.

В момента от Министерството на икономиката и енергетиката подготвят механизма, по който ще се разпределят останалите 10 млн. лв. Част от предложенията са насочени към стимулиране на сътрудничеството наука - бизнес посредством разработването на конкретни технологични решения за нуждите на предприятията, каза Янева.

mediapool.bg