Кламер БГ - Бизнес новини: Проблеми с подводното трасе отлагат пуска на газовата връзка Русе-Гюргево за март

Проблеми с подводното трасе отлагат пуска на газовата връзка Русе-Гюргево за март

Бизнес

|
Ср, 08 Ян 2014г. 18:41ч.
Проблеми с подводното трасе отлагат пуска на газовата връзка Русе-Гюргево за март

Заради изникнали проблеми при строежа на подводното трасе на връзката между газовите системи на България и Румъния пускът на интерконектора Русе-Гюргево е отложен отново. Този път се очаква въвеждането в експлоатация да стане до края март, съобщиха от държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който заедно с румънската "Трансгаз" реализира проекта.

Очакванията бяха връзката да бъде пусната през януари 2014 г., но промяната в досегашните планове за пуск на газовото трасе е заради забавени сондажни работи по дъното на река Дунав. Проблемите възникнали заради открит "резистентен варовиков структурен комплекс, възпрепятстващ протичането на нормалната сондажна работа", обяснява дружеството. то допълва, че ако не се появят допълнителни усложнения, се очаква основният сондаж да бъде завършен още през януари.

Първоначалните намерения бяха интерконекторът да заработи в средата на 2013 г., но строежът на сухоземната част на междусистемната газова връзка на българска територия се забавиха заради открит по трасето некропол от тракийско, римско и старобългарско време край близкото до Русе градче Мартен, край което реално минава маршрутът на връзката.

"Булгартрансгаз" допълва, че новите очаквания са през февруари да се извършат окончателните комплексни изпитания на съоръжението и да се определи дата за откриване а обекта до края на март.

Газопроводът е с обща дължина 25 км, от които 15 км са на българска територия, 7,5 км - на румънска, а 2,5 км е подводният преход през река Дунав. Максималният капацитет на междусистемната връзка е 1.5 млрд. куб. м годишно, а минималният – 500 млн. куб. м годишно.

Цената на трасето е 23.8 млн. евро, от които 8.929 млн. евро даде Европейската енергийна програма за възстановяване. Последните притеснения на българското министерство на икономиката и енергетиката бяха, че "все още не е потвърдена окончателно възможността за риверсивност на връзката, така че тя да може да се използва за доставка на газ от Румъния за България".

mediapool.bg