Кламер БГ - Бизнес новини: Приятелска сделка в "Булгартабак" за 130 млн. евро

Приятелска сделка в "Булгартабак" за 130 млн. евро

Бизнес

|
Пон, 31 Март 2014г. 13:35ч.
Приятелска сделка в "Булгартабак" за 130 млн. евро

"ВТБ капитал", която държеше 80% от най-големия български производител на цигари "Булгартабак", излезе от бизнеса срещу 130 млн. евро, съобщи руското бизнес издание "Ведомости". Новият собственик е "Ливеро Естаблишмънт", регистрирано в Лихтенщайн. Сделката не изглежда да е пазарна и може да се нарече "приятелска", пише изданието.

Бърза печалба от 30 млн. евро

По данни на австрийския регистър "БТ Инвест" (BT Invest GmbH), която държи 79.83% от българския производител на цигари "Бургатабак", е сменила собствеността. Сега 100% от компанията са собственост на "Ливеро Естаблишмънт" (Livero Establishment). Преди това "БТ Инвест" беше собственост на кипърската офшорка - VTB Capital Pe Investment Holding Ltd, дъщерна на руската Внешторгбанк (ВТБ).

От пресслужбата на "ВТБ Капитал" и от "Булгартабак" са отказали коментар по сделката, отбелязва "Ведомости".

"БТ Инвест" стана собственик на "Булгартабак" след приватизационна сделка през ноември 2011 г. срещу 100.1 млн. евро за 79.83% от акциите на компанията.

"БТ Инвест" беше задължена да инвестира 7 млн. евро в "Булгартабак" през следващите две години, а в продължение на пет години да изкупува по 5000 тона български тютюн. За плановете по продажбата на компанията на стратегически инвеститор ВТБ съобщи през март 2013 г.

През миналата година "Булгартабак" беше продаден на местен български инвеститор, казва източник от групата на ВТБ пред "Ведомости". По неговите думи активите са продадени с 30% премия спрямо първоначалната цена. Получава се сума, която би могла да бъде примерно 130 млн. евро.

Пазарната капитализация на "Булгартабак"е 485 млн. долара

На борсата пакетът на "БТ Инвест" струва значително повече. В петък капитализацията на "Булгартабак" на Софийската стокова борса е била 485.3 млн. долара.

През миналата година компанията е струвала дори по-скъпо. На 27 декември 2013 г. нейната оценка е била 549.6 млн. долара, отбелязва "Ведомости".

Новият собственик свързан с Цветан Василев

Дружеството"Ливеро Инвестмънтс" (Livero Investments), регистрирано в Лихтенщайн, е подало заявка за закупуване акциите на "БТ Инвест" в средата на февруари, съобщава неназован представител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в България. В края на февруари българският вестник "Капитал" съобщи, като се позова на КЗК, че "Ливеро Инвестмънтс" еднолично контролира компанията TGI Middle East, но нейните крайни собственици са неясни.

По данни на "Капитал" компанията е свързана с българския банкер Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), която е една от големите банки в България, пише "Ведомости".

Партньорски отношения

КТБ и "ВТБ Капитал" отдавна са свързани в партньорски отношения. През 2012 г. те станаха собственици на 93.99% от "Българската телекомуникационна компания" (БТК), която оперира под бранда Vivacom. През 2013 г. "ВТБ Капитал" купи 9.9% акции от КТБ.

Представител на Цветан Василев не е отговорил на писмото на "Ведомости".

"Булгартабак" е най-големият производител на цигари в България. За 2013 г. е произвел 27 милиарда къса цигари. По данни на компанията държи 32% от българския пазар на цигари, по-голямата част от която отива за износ. Приходите на компанията за 2013 г. възлизат на 499 млн. лв. (255 млн. евро).

През последните години не е имало крупни доставки на "Булгартабак" в Русия. Миналата година стана ясно, че "Булгартабак" планира да се върне на руския пазар с цигари "Родопи" ВТ, "Стюардеса" и "Опал". Цигари под тези марки за "Булгартабак" произвежда Погорската цигарена фабрика. Председателят на съвета на директорите на фабриката Игор Мойсеев заяви, че смяната на собствеността в дружеството не се е отразила на договора, без да разкрива условията по него.

Сделката не изглежда да е пазарна. Ако тя е била затворена още миналата година, това означава, че новият собственик не е чакал годишните финансови резултати. Отчитайки продажната цена, сделката може да се нарече "приятелска" или "ВТБ Капитал" бързо се е избавил от актива, смята главният редактор на отрасловата информационна агенция "Руски табак" Максим Королев.

mediapool.bg