Кламер БГ - Бизнес новини: Пренасочваме търговски аташета от Европа в Азия и Близкия Изток

Пренасочваме търговски аташета от Европа в Азия и Близкия Изток

Бизнес

|
Четв, 09 Ян 2014г. 15:27ч.
Пренасочваме търговски аташета от Европа в Азия и Близкия Изток

Службите по търговско-икономическите въпроси към посолствата на България ще бъдат преструктурирани като част от тях в държави от Европейския съюз ще бъдат закрити, а търговските аташета ще бъдат пренасочени към нови такива представителства в държави с голям потенциал за стокообмен в Азия, Близкия Изток и арабски държави. Това съобщи в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той обясни, че в момента съвместно с представителите на бизнеса се обсъжда новият начин, по който да бъде организирана работата на търговските ни аташета и ще се изберат новите градове, в които да бъдат открити служби за търговско-икономически въпроси. По думите му сигурно е, че ще имаме търговски представители в Китай, Ирак, Обединените арабски емирства, Армения и други държави, сред които може да попадне дори Узбекистан.

Целта на реорганизацията е завоюване на нови пазари на българските стоки с наличните експерти, докато в същото време вече не се налагало да има такива служби в редица държави от Европейския съюз, тъй като след членството ни в общността търговските отношения са лесни и добре уредени още на макрониво, обясни Стойнев.

Той не навлезе в подробности за реорганизацията на работата на търговските аташета в чужбина, чиято издръжка струва на данъкоплатците над 7 млн. лв., а ефектът от свършената от тях работа остава неясен и няма критерии за измерване на привлечените от конкретната работа на представителите на тези служби инвестиции. Докладите за тяхната работа продължават да не са публични и като цяло не може да се отчете доколко е ползотворна дейността им.

Стойнев обаче е оптимист за ръста на българския износ и през 2014 г., след като за периода юни-септември 2013 г. търговският стокообмен на страната ни се е увеличил с 4.1 на сто спрямо същия период на предходната година. Износът е нараснал с 5.7 на сто за цитирания период , а дупката в търговското салдо се е свила с 12.8 процента.

Като пример за добрата работа на правителството на Пламен Орешарски в привличането на чужди инвестиции министърът на икономиката и енергетиката даде подготвяно в автомобилната промишленост у нас вложение за 1.2 млрд. лв., което щяло да осигури работа на повече от 8 хиляди души, но не даде подробности за това намерение.

В сряда Стойнев пък бил разговарял с посланик на европейска държавата, който му съобщил, че фирма от неговата страна подготвя инвестиция за 100 млн. лв. в София, но щяла да развива дейност и във Варна. Министърът отново не обясни конкретно за какво става въпрос.

mediapool.bg