Кламер БГ - Бизнес новини: Премиерът заедно с петима министри заминаха на туристическа обиколка в Баку

Премиерът заедно с петима министри заминаха на туристическа обиколка в Баку

Бизнес

|
Ср, 19 Фев 2014г. 14:25ч.
Премиерът заедно с петима министри заминаха на туристическа обиколка в Баку

Премиерът Пламен Орешарски, придружаван от петима ключови министри, заминаха на двудневна туристическа обиколка в Азербайджан, става ясно от официалното съобщение на правителствената пресслужба.

МС посочва, че срещите на Орешарски с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с премиера Артур Расизаде и с председателя на парламента Октай Асадов ще бъдат в четвъртък.

Преди тях е предвидена културна програма. В сряда Орешарски ще посети стария град на Баку и площад "Държавен флаг", а в четвъртък ще отиде до Мемориалната алея на почетните герои и ще участва в церемония по поднасяне на венец на паметника на националния лидер Гейдар Алиев.

Премиерът ще бъде и на церемонията по поднасяне на венец в мемориалния комплекс "Ебеди Машал" (Вечния огън).

Планирано е и посещение в центъра за български език и култура на Бакинския славянски университет, както и в центъра на приятелите на културата на Азербайджан "Гейдар Алиев", е посочено в правителственото съобщение.

Неофициално се твърди обаче, че се очаква да бъдат подписани договори във връзка с доставката на азерски газ от находище "Шах Дениз" и да бъдат постигнати договорености във връзка с изграждането на Трансадриатическия газопровод (Transаdriatic рipeline -TAP). Връзката на България с този проект е чрез бъдещия интерконектор между България и Гърция.

Заедно с премиера за Баку заминаха министърът на финансите Петър Чобанов, на икономиката Драгомир Стойнев, на околната среда Искра Михайлова, на земеделието Димитър Греков и на транспорта Данаил Папазов.

Срещата между Пламен Орешарски и колегата му Артур Расизаде е само седмица след визитата на икономическия министър Стойнев в Азербейджан, който е обсъждал двустранните отношения в областта на икономиката, енергетиката и туризма, според съобщение на Министерството на икономиката.

След завръщането си от Баку Стойнев обяви, че истинската диверсификация на газовите доставки ще дойде от Азербайджан и че предстои там да бъде открито българско търговско представителство.

В края на миналата седмица премиерът Орешарски имаше среща и с посланика на Азербайджан у нас Емил Каримов, за да се уточнят подробности по визитата.

Присъствието на земеделския министър в делегацията е поради интереса за доставка на български пилета от страна на Баку, твърдят още правителствени източници.

Транспортният министър Данаил Папазов пък се очаква да преговоря за възможността за публично-частното партньорство по няколко проекта, по които държавата търси инвеститори, свързани с пристанищната инфраструктура и изграждането на транспортни коридори.

Освен петима министри, в делегацията са включени представители на четирите национално представени работодателски организации, без да е посочено кои са бизнесмените.

mediapool.bg