Кламер БГ - Бизнес новини: Премиерът е доволен от приходите, делът им в бюджета бил най-висок от пет години

Премиерът е доволен от приходите, делът им в бюджета бил най-висок от пет години

Бизнес

|
Вт, 10 Юни 2014г. 19:20ч.
Премиерът е доволен от приходите, делът им в бюджета бил най-висок от пет години

Относителният дял на приходите в бюджета спрямо плана е 30.5% към края на април. През последните пет години никога не е бил по-висок, коментира във вторник пред журналисти премиерът Пламен Орешарски. Той препоръча "цифрата да се осмисли".

Според съобщението на страницата на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета към 30 април тази година, приходите са 30.5% от заложените в бюджета, като за миналата година изпълнението е било 30.4%. Това наистина прави една десета от процента по-добро изпълнение за тази година, както каза Орешарски. В абсолютни стойности приходите за четиримесечието тази година са със 165.2 млн. лв. повече отпреди година.

Справка обаче с информационния бюлетин на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета към края на април показва "дребна" разлика. За миналата година приходната част е изпълнена не с 30.4% от плана, както пише в съобщението, а с 30.6%, тоест изпълнението спрямо заложеното през 2013 г. е било по-добро от тази година, макар и с една десета от процента.

Ако се приеме за верен процентът на изпълнението на приходите за миналата година в бюлетина, премиерът заблуди медиите днес, като обяви тазгодишното изпълнение на приходите спрямо плана като "най-доброто от пет години".

Да, обаче в бюлетина за бюджетното изпълнение за миналата година е посочен 30.4% изпълнение спрямо заложеното. Тоест грешката е в тазгодишния бюлетин. По недоглеждане, бързане или некомпетентност в бюлетина за тази година е допусната подвеждаща неточност.

А препоръката на Орешарски "цифрата да се осмисли" води до недотам добри оценки за сегашното правителство и за екипа на финансовия министър.

В частта за данъчните приходи, например, съпоставката между двата периода не е в полза на тази година, тоест за правителството на Орешарски. За четирите месеца на тази година приходите от данъци са 5.1411 млрд. лв. За миналата година те са 5.2505 млрд. лв. Приходите от ДДС тази година са 2.2542 млрд. лв., а за миналата - 2.3783 млрд. лв. Събраните акцизи тази година са пренебрежимо малко по-добре - 1.1581 млрд. лв. спрямо 1.1193 млрд. лева за четирите месеца на миналата година.

Тоест при правителството на ГЕРБ, което бе обявено от левицата за символ на контрабандата и отклоняването на данъци, събираемостта е била ако не по-добра, то същата като при правителството на Орешарски.

Самият финансов министър Петър Чобанов веднъж обяви сегашната събираемост на приходите за добра, а друг път каза, че е наложително да се помисли за подобряване на ефективността на работата на приходните агенции. А председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев лансира идеята за обединяване на приходните ведомства в една мегаагенция.

mediapool.bg