Кламер БГ - Бизнес новини: Преките чужди инвестиции у нас за 2013 се очаква да са 1.23 млрд. евро

Преките чужди инвестиции у нас за 2013 се очаква да са 1.23 млрд. евро

Бизнес

|
Пет, 21 Март 2014г. 19:33ч.
Преките чужди инвестиции у нас за 2013 се очаква да са 1.23 млрд. евро

Правителството очаква преките чуждестранни инвестиции в българската икономика да достигнат 1.23 млрд. евро за 2013 г., което е 3 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на среща с Бизнессъвета на Черноморското икономическо сътрудничество, цитиран от пресцентъра на министерството.

По думите на Димитров през последната година България е регистрирала значителен ръст в ескпорта от 7% и за пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса в България.

Зам.-министърът допълва, че е постигнат изключителен ръст в сферата на туризма от страна на държавите от черноморската икономическа зона – основно от Украйна и Русия, и извън нея - Беларус. Туризмът е вече индустрия, която постепенно увеличава значимостта си в БВП с дял от 13,6% от него. Настоящото правителство се насочи към нов тип туристическа политика с внимание към балнеологията и лечебния туризъм, които предлагат целогодишни услуги, допълни Димитров.

mediapool.bg