Кламер БГ - Бизнес новини: През март започва разпределението на 260 млн. лв. за лозарите

През март започва разпределението на 260 млн. лв. за лозарите

Бизнес

|
Пет, 14 Фев 2014г. 20:19ч.
През март започва разпределението на 260 млн. лв. за лозарите

Прием на заявления за финансиране на лозари по новата национална програма за подпомагане на сектора в периода 2014-2018 г. ще започне от март, каза в петък министърът на земеделието и храните Димитър Греко,в който заряза традиционно лозята в Сухиндол.

Бюджетът на програмата е 260 млн. лв.

"Министерството на земеделието и храните отделя специално внимание на този сектор. Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама, за да успеем да завоюваме нови пазари”, каза Греков. В програмата има специална мярка за популяризиране на български вина в трети страни. Освен това, в нея са заложени средства и за преструктуриране на лозя, за събиране на реколта на зелено и за инвестиции.

Министър Греков допълни, че гроздо-и винопроизводителите ще имат възможност да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. "Акцент в нея са малките ферми, така че ще стимулираме производството и на бутикови вина”, каза той.

Министърът посочи, че през миналата година са произведени 175 хил. т. вино, от които са изнесени над 159 хил. т. Най-голям е пазарът в Русия, а вече е заявен интерес и от страна на Китай, каза Греков. По думите му "българските вина са известни с балансирания състав на киселини и захари, което ги прави търсени на световния пазар".

В България има засадени около 809 хил. декара лозя, само през последната година са засадени 60 хиляди декара, отбеляза министър Греков. Около 6 хил. декара земя е определена за засаждане на нови лозя.

Греков съобщи още, че се удължава до края на февруари срокът за кандидатстване по държавната помощ "Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез използване на система от ваучери за гориво”. До момента са подадени около 18 хил. декларации и интересът към схемата е голям, тъй като чрез нея се намаляват производствените разходи на селскостопанската продукция и се повишава конкурентоспособността на българското земеделие, допълниха от агроминистерството..

Удължаването на срока за кандидатстване ще даде възможност на повече земеделски производители да ползват отстъпка от акциза върху газьола, използван в земеделието.

mediapool.bg