Кламер БГ - Бизнес новини: През декември чуждите туристи нараснали с 6%, българите останали вкъщи

През декември чуждите туристи нараснали с 6%, българите останали вкъщи

Бизнес

|
Пон, 27 Ян 2014г. 14:01ч.
През декември чуждите туристи нараснали с 6%, българите останали вкъщи

Чуждите туристи са нараснали с близо 6% през декември, докато българите са предпочели да си останат у дома за коледните и новогодишните празници. Най-много туристи са дошли от Македония, Русия, Сърбия и Великобритания, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), обявени в понеделник.

Средно с 2.2% са намалели пътуванията през декември спрямо година по-рано, отчете НСИ. Със същия процент се е увеличил обаче броят на чужденците у нас, като реализираните пътувания до нашата страна са близо два пъти повече спрямо българите излезли навън. Броят на туристите е нараснал с 5.8%.

Намалял интерес на българи към съседните страни

Пътуванията на българите в чужбина са били 238 хил. през декември, което е с 2.2% под отчетените година по-рано, сочат данните на НСИ.

Най-много са намалели пътуванията на българите към съседните страни Сърбия (18.1%), Македония (15.1%), Румъния (12.3 %), Турция (4.3%), Гърция (3.1%).

Най-голямо увеличение е отчетено на пътуващите българи към Чехия (54.8%) и Австрия (13.8%).

Над половината от българите са пътували с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия (51.9%), следвани от тези, които са били на почивка или екскурзия (26%). Всеки пети е бил по работа зад граница през декември, което е 22.1% от пътувалите в чужбина.

В сравнение с декември 2012 г. увеличение се наблюдава при пътуванията с цел почивка и екскурзия с 34.7%, докато при тези с други цели и по работа е отчетено намаление съответно с 13.7% и 3.2% .

Испания и Франция са били предпочитаните места за почивка или екскурзия на българите през декември. Турция и Сърбия са посещавани за гости на приятели и роднини, както и заради културни и спортни мероприятия. Предимно по работа българите са пътували до Македония и Австрия, сочат още данните на НСИ.

Ръст на туристите у нас

През декември посещенията на чужденци у нас са били 405.8 хил., което е с 2.2 % повече в сравнение с година по-рано.

Броят на туристите е нараснал с 5.8%, докато тези, които идват по работа намаляват с 0.5%. Единствено посещенията с други цели запазват нивото си през декември спрямо година по-рано.

Повечето от половината чужденци, посетили страната ни, са били граждани на Европейския съюз (52.9%) В сравнение с година по-рано техният брой намалява с 3.2%, но се увеличават посещенията на чужденци от другите страни с близо 10%.

Намаление е отчетено при посещенията на румънци (7.7%), британци (6.3%) и гърци (2.4%), докато се увеличават тези на французи (13.3%), чехи (12.5%), италианци (5.4%) и австрийци (5.4 %).

Извън страните от ЕС най-голям ръст е отчетен при посещенията на украинците с (25.6%) и македонците (23.1%).

През декември 2013 г. преобладава делът на посещенията с други цели (вкл. гостуванията и транзитните преминавания) - 43.7%, следвани от почивка и екскурзия - 40.7% и със служебна цел - 15.6%.

mediapool.bg