Кламер БГ - Бизнес новини: Президентът се оказа виновен и за стачката в "Напоителни системи"

Президентът се оказа виновен и за стачката в "Напоителни системи"

Бизнес

|
Ср, 12 Март 2014г. 19:47ч.
Президентът се оказа виновен и за стачката в "Напоителни системи"

Близо 2000 служители на държавната фирма "Напоителни системи" излизат на протест в четвъртък. Причината е, че не са получавали заплати от четири месеца, съобщиха от КНСБ.

Проблемът беше разискван в парламентарната комисия по земеделие в сряда. Служители на фирмата, която е на подчинение на земеделското министерство, поискаха депутатите да им кажат кога ще могат да си получат парите.

"Искаме да знаем, законът се публикува на тази и тази дата, на тази и тази министърът на финансите превежда парите и ние получаваме заплатите си на тази и тази, за да няма стачки", каза представител на синдикатите по време на обсъждането на проблема.

Няма как да ви отговорим на този въпрос, защото това не зависи от нас, каза председателят на комисията Светла Бъчварова. Тя обясни, че парламентът е приел поправките в Закона за водите, с които се предвижда дружеството да получи 15 млн. лв. от бюджета. "Кога президентът Росен Плевнелиев ще публикува указа за неговото обнародване, аз не мога да кажа", каза видимо ядосана Светла Бъчварова.

Така в четвъртък на протест излизат работещи в "Напоителни системи" от клоновете на компанията в Кюстендил, Перник, Сандански, Гоце Делчев, Дупница, Пловдив, Пазарджик, Монтана, Стара Загора, София, Русе, Видин, Плевен. Един работник пък вече трети ден гладува в знак на протест с нетърпимото забавяне на плащането на заплатите.

Земеделският министър Димитър Греков предупреди за напрежението във фирмата още преди десетина дни. Декапитализираните "Напоителни системи" имат да плащат дългове за десетки милиони. Освен за заплати и осигуровки на работещите дружеството дължи пари на на електроразпределителните дружества – над 2 млн. лв., които всеки момент могат да спрат тока. Над 2 млн. лв. са и задълженията към "Лукойл", а над 1 млн. лв. - за охрана на язовирите.

mediapool.bg