Кламер БГ - Бизнес новини: Президентът Росен Плевнелиев поддържа проекта "Южен поток"

Президентът Росен Плевнелиев поддържа проекта "Южен поток"

Бизнес

|
Вт, 04 Фев 2014г. 10:43ч.
Президентът Росен Плевнелиев поддържа проекта "Южен поток"

България разчита на успешно изпълнение на проекта за газопровода "Южен поток", заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за руската държавна агенция ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА.

"Като президент аз поддържам проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и в синхрон с европейските изисквания, като се вземе предвид, че България е горд член на ЕС", казва Плевнелиев.

Той припомня, че правителството на страната вече е обявило "Южен поток" за стратегически проект.

"За нас той е важен включително и заради това, че вече възникнаха неочаквани проблеми с доставките на газ – това стана в момента, когато през 2009 г. възникна спор между Русия и Украйна, а това доведе до до спиране на доставките за България", казва още Плевнелиев.

"Благодарение на "Южен поток" ние ще можем да диверсифицираме маршрутите на доставки на газ и да живеем по-спокойно и уверено",заявава

българският държавен глава в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Плевнелиев подчерта, че новият газопровод може да подкрепи амбициите на София да стане един от европейските енергийни центрове, отбелязва руската държавна агенция.

България е страна, която развива атомната енергетика и ще я отстоява, заявява още в интервюто за ИТАР-ТАСС Росен Плевнелиев. Той подчертава, че е за по-нататъшна модернизация на действащата АЕЦ "Козлодуй", но в същото време се съмнява в целесъобразността от строителство на нова АЕЦ "Белене".

"Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблокове и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок, но като държавен глава много се съмнявам в необходимостта да бъде изградена втора атомна електроцентрала, а именно АЕЦ "Белене", каза президентът. Според него "това е много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България".

"Не виждам пазари за реализацията му, затова призовавам българското правителство да се съсредоточи на площадката, която ние вече имаме, където има цялата необходима инфраструктура и квалифицирани кадри. Вместо втора атомна електроцентрала бих искал да видя общонационална програма за енергийна ефективност", отбеляза държавният глава на България, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Потреблението на електроенергия в България и сега е два пъти по-ниско в сравнение със съществуващите мощности", допълва Плевнелиев. Според думите му България има енергийни мощности за 14 000 мегавата, от които се използват малко над пет, уточнява ИТАР-ТАСС.

"Енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни и да се намалят разходите на българските граждани", отбеляза Плевнелиев.

"Да не забравяме, че значителна част от населението на България живее в панелни жилища, от които топлото просто се изпарява. И искам да помогна на милиони български семейства чрез националната програма за енергийна ефективност да реконструират жилищата си, да създадат за себе си друга, по-комфортна среда за живеене", пояснява Плевнелиев.

Българско-руските отношения имат здрава основа и традиционно са на добро равнище, казва още Плевнелиев и изразява задоволство, че двустранните връзки се развиват в различни направления, а не само в енергетиката и туризма.

Плевнелиев, който ще присъства на церемонията по закриването на зимините олимпийски игри в Сочи на 23 февруари обяснява, че ще посети руския курорт, за да "демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях".

mediapool.bg