Кламер БГ - Бизнес новини: Президентът Росен Плевнелиев номинира доц. Лена Русенова за член на УС на БНБ

Президентът Росен Плевнелиев номинира доц. Лена Русенова за член на УС на БНБ

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 14:56ч.
Президентът Росен Плевнелиев номинира доц. Лена Русенова за член на УС на БНБ

Президентът Росен Плевнелиев номинира доц. Лена Русенова за член на Управителния съвет на Българска народна банка (БНБ) от квотата на държавния глава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в понеделник. Ако бъде избрана, Русенова ще замени Пенка Кратунова, чийто мандат изтича на 12 юни т. г. Мандатът на член на УС на БНБ е шест години.

Според Закона за БНБ "изборът на нов член на УС се произвежда, съответно назначаването му се извършва, не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Ако до изтичането на мандата изборът, съответно назначаването не бъде осъществено, членът на УС с изтекъл мандат продължава изпълнението на правомощията си до произвеждането на нов избор."

Мотивите на държавния глава да номинира Русенова са "нейната професионална квалификация и богат управленски опит, придобити на отговорни постове в национални и международни финансови институции в ключови моменти от най-новата история на страната".

"Нейните професионални качества и опит са гаранция за ценна експертиза, необходима при вземането на решения при транспонирането на най-новите директиви на ЕС в областта на банковия сектор и хармонизирането на политиката на страната с политиката на съюза относно регулирането на финансовите пазари", се посочва в съобщението.

Лена Русенова е дългогодишен преподавател в катедра "Финанси" на УНСС. От 1991 г. преподава дисциплините "Парична теория и парична политика", "Европейска парична и финансова интеграция и "Европейски икономически и паричен съюз" в специалност "Финанси" и "Международни икономически отношения".

През 1996-1997 г. Лена Русенова е главен икономист и член на УС на БНБ. Участва в изработването и провеждането на паричната политика на БНБ, както и в преговорите с МВФ, Световната банка и три български правителства по време на финансовата криза в този период. Работи върху изготвянето на новия Закон за БНБ (1997) и въвеждането на Паричния съвет в България.

През 1998-1999 г. отговаря за изследванията и дейността на мисията на Световна банка в България в областта на макроикономическата и финансова политики. От 2000 до 2005 г. е главен икономист към Европейския институт в София.

От 2006 г. до 2012 г. е главен икономист и програмен директор в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От 2007 г. до 2012 г. е член на Икономическия и социален съвет, а от 2008 г. е член на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.

До декември 2013 г. е председател на Управителния съвет на Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" в София. Председател е на Настоятелството на Института за икономическа политика.

За номинацията на Лена Русенова за член на УС на БНБ е уведомен управителят на финансовата институция Иван Искров, се посочва в съобщението.

mediapool.bg