Кламер БГ - Бизнес новини: Пред провал е усвояването на бюджетните 500 млн. лв. за растеж

Пред провал е усвояването на бюджетните 500 млн. лв. за растеж

Бизнес

|
Пет, 21 Фев 2014г. 17:38ч.
Пред провал е усвояването на бюджетните 500 млн. лв. за растеж

Усвояването на 500 млн. лв. от държавата, с които трябваше да се ускори икономическия растеж, е под въпрос заради неготовността на общини и министерства. Единствено агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е предприела реални мерки за оползотворяване на средствата, като вече в ход са няколко търга за избор на изпълнител. Това показа проверка на Mediapool.

Не е ясно как министърът на финансите Петър Чобанов е одобрил министерските програми, защото само Министерството на образованието има подготвена програма с ясно разписани обекти, за които ще се изразходват парите.

Министерствата още не знаят за кои обекти ще изхарчат 145 млн. лв.

Седем министерства все още не знаят за кои обекти ще изхарчат отпуснатите им 145 млн. лв. От ведомствата отговарят, че в момента се подготвя списък на обектите.

Въпреки че министърът на спорта Марияна Георгиева заяви пред Mediapool, че имат готова програма и няма проблем да я предоставят, от пресцентъра на ресорното й ведомство отговориха, че на практика такава липсва. Министерството на младежта и спорта получи 20 млн. лв. за "многофункционални спортни площадки в общинските центрове и покрити плувни басейни в тях". Програмата беше анонсирана още миналата година от Георгиева, но се оказва, че едва сега министерството "подготвя пакета документи, необходими за всяко съоръжение поотделно, за да се пристъпи към изпълнение на процедурите по Закона за обществените поръчки". Едва след това от ведомството обещават да дадат "по-конкретна и изчерпателна информация".

Пред провал е и програмата за борба с безводието, за което Министерството на регионалното развитие получи 20 млн. лв. при поискани 35 млн. лв. Забавянето е заради прецизирането на списъка с отпадането на проекти от първоначалния предложен за финансиране, както и допълнителната проверка за липса на двойно финансиране, обясниха от ведомството на министър Терзиева. От там уверяват, че ще успеят да наваксат закъснението, защото за обектите им имало готови работни проекти.

Министерството на правосъдието, което получи максималната помощ от 30 млн. лв. за подобряване на работната среда в съдилищата, също все още официално не е обявило за кои съдебни сгради ще отидат парите. От ведомството на министър Зинаида Златанова казаха, че средствата са предназначени за пускането на новата сграда на Районния съд в София в жк."Лагера", довършването на ремонта на военното НДК и за започването на строежа на новата съдебна палата във Варна. Към момента обаче няма обявени обществени поръчки за тези проекти.

Пълна мистерия е и за благоустрояването на кои населени места Министерството на инвестиционното проектиране ще похарчи 6.35 млн. лв.

Дори Министерството на транспорта, което получи 15 млн. лв. за проектиране на интермодалния терминал във Варна, все още не е обявило обществена поръчка.

Шест висши училища получават над 15 млн. лв. за ремонт

Министерството на образованието е единственото, което коректно е предоставило данни за какво ще похарчи отпуснатите му над 15.7 млн. лв.

Парите отиват за ремонт на шест висши учебни заведения. Най-много – близо 5 млн. лв. получава Университетът за национално и световно стопанство, където лекции четат премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и финансовият министър Петър Чобанов. Средствата ще отидат за възстановяване на сградата на на блок "И".

Медицинският университет в Плевен получава 3.8 млн. лв. за чисто нова учебна сграда на факултета по фармация. Софийският университет "Св. Климент Охридски" пък взима 3 млн. лв. за реконструкция и модернизация на сградата на бившия Механотехникум на бул."Ал. Стамболийски" срещу "Мол ъф София". Тази сграда бе дадена на Софийския университет през 2011 от правителството като компенсация за предоставянето на сградата на "Шипка" 6 на Съюза на художниците.

Два милиона лева получава Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" за изграждане и обзавеждане на студентското общежитие. Медицинският университет във Варна получава 1.5 млн. лв. за изграждане на факултет по фармация. Медицинският колеж в Сливен получава 500 хил. лв. за енергийна ефективност на сградата си.

Общините също не са пуснали поръчките

Въпреки че част от общините останаха недоволни от разпределението на 289 млн. лв. за местната власт, а ГЕРБ дори обвиниха, че парите са давани по политически мотиви, а не обосновано, към момента едва ли има община, която да е пуснала обществена поръчка за избор на изпълнител. Проверка на Mediapool направена на извадков принцип сред десет общини не откри пусната поръчка.

Кметове коментираха пред Mediapool, че причината е в неотпуснатото все още 30-процентно авансово финансиране. Други кметове обаче признаха, че за някои от проектите нямат готови работни проекти и тепърва ще ги правят.

mediapool.bg