Кламер БГ - Бизнес новини: Предсрочното плащане на кредит без наказателна лихва мина в бюджетната комисия

Предсрочното плащане на кредит без наказателна лихва мина в бюджетната комисия

Бизнес

|
Четв, 06 Фев 2014г. 18:32ч.
Предсрочното плащане на кредит без наказателна лихва мина в бюджетната комисия

Парламентарната комисията по бюджет и финанси прие в четвъртък на първо четене промените в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев (ДПС), Румен Гечев (БСП) и народни представители от двете парламентарни групи.

Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%.

Друга промяна е въвеждане на пазарни индекси при определянето на референтния лихвен процент - Софибор, Юрибор или Либор.

Според Румен Гечев (БСП), който представи законопроекта, това ще даде възможност референтната лихва да бъде прозрачна и определяна на пазарен принцип, а не едностранно от банките.

Друга промяна предвижда възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

Предвижда се и отпадане на таксите за разглеждане на молбите за получаване на кредит. Тези разходи ще бъдат прехвърлени под една или друга форма в цената на кредита за хората, които станат кредитополучатели, предупредиха обаче част от участващите в дискусията депутати от различни парламентарни групи.

По време на разглеждане на законопроекта от БНБ бе изразено становище, че голяма част от текстовете трябва да се прецизират, защото макар и намеренията на законопроекта да са добри, той не е облечен в добра законова форма.

Подуправителят на Централната банка Димитър Костов каза, че съвсем наскоро е приета европейска директива за жилищните и ипотечните кредити, която е по-всеобхватна и либерална от предлаганите у нас промени. Според Костов е по-добре да се транспонира директивата, отколкото да се приемат промените в закона за потребителския кредит.

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян призова да се търси балансът и всяко едно изменение на закона да бъде много внимателно обмислено. В момента сме в положение на относително много ниски нива на лихвите и това е резултат от световната криза, каза Хампарцумян. Представете си какво би станало, ако се вземе индикатор от други пазари, които сега имат основен лихвен процент на много ниско ниво, но след време той ще започне да се увеличава, предупреди банкерът.

Петър Кънев (БСП) заяви, че е съгласен с някои критики от страна на БНБ, но промени в закона трябва да бъдат приети, защото обществото ги очаква и то от много месеци.

Председателят на комисията Йордан Цонев посочи, ще бъде предоставено по-дълго време между първо и второ четене за внасяне на допълнителни промени и корекции.

mediapool.bg